London: Nezavisnost 4. februara

Britanski šef Dejvid Milibend diplomatije predložio 4. februar za dan proglašenja nezavisnosti Kosova, objavila rimska Republika.

Izvor: B92

Nedelja, 20.01.2008.

22:13

Default images

Svi slovenački mediji prenose pisanje današnjeg izdanja italijanskog lista Republika, za koji je neimenovani italijanski diplomata izjavio da je šef diplomatije Velike Britanije, Dejvid Milibend, na sinoćnom susretu na Brdu kod Kranja, predložio da Kosovo proglasi nezavisnost 4. februara, dan nakon drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji.

Italijanski diplomata je najavio i da će sve članice EU priznati nezavisnost Kosova, ukoliko Kosovo datum proglašenja nezavisnosti uskladi sa EU.

Prema pisanju La Republike, Nemačka i Francuska su bliže italijanskom stavu, a to je da se sa proglašenjem nezavisnosti Kosova sačeka do parlamentarnih izbora u Španiji, zato što bi španski premijer Hoze Luis Rodrigez Zapatero mogao da ima probleme sa priznavanjem nezavisnosti Kosova, jer "kod kuće" ima probleme sa separatističkim željama Baskijaca.

Italijanski list navodi i dodatne reči italijanskog diplomate, da će se u svakom slučaju raditi o usklađenom i ne jednostranom proglašenju nezavisnosti, što znači veliku razliku, pre svega političku.

Španija, Mađarska, Slovačka, Rumunija i Kipar su najmanje naklonjene priznavanju nezavisnog Kosova, mada je jasno da će Evropa podržati nezavisnost, koja će se zasnivati na Ahtisarijevom planu, piše italijanski list i zaključuje da će time EU preuzeti veliku odgovornost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: