CeSID: Nikolić 39,4 - Tadić 35,4

Konačna procena CeSID-a: Tomislav Nikolić dobio 1.610.000, a Boris Tadić 1.450.000 glasova u prvom krugu. RIK: 38,26 - 35,15

Izvor: B92

Nedelja, 20.01.2008.

21:17

Default images

Velimir Ilić je dobio 310.000 glasova ili 7,6 odsto, Milutin Mrkonjić 245.000 ili 6 odsto, a Čedomir Jovanović 230.000 ili 5,6 odsto. Prema prvim podacima CeSID-a, na današnje izbore je izašlo 4.100.000 biračaili oko 61 odsto, o izlaznosti čitajte u posebnoj vesti.

Zoran Lučić iz CeSID-a saopštio je na konferenciji za novinare da je Ištvan Pastor dobio je 2,2 odsto (89.300 glasova), Milanka Karić jedan odsto (40.370), Marijan Rističević 0,4 (18.240) i Jugoslav Dobričanin 0,3 (12.366 glasova).

Procena CeSID-a rezultata po regionima:

Centralna Srbija: Nikolić 39,3, Tadić 33,1, Ilić 11,6, Mrkonjić 6,7, Jovanović 5 odsto

Beograd: Nikolić 39,1, Tadić 40,2, Ilić 4,5, Mrkonjić 5,7, Jovanović 6,7 odsto

Vojvodina: Nikolić 39,1, Tadić 36,5, Ilić 2,3, Mrkonjić 4,9, Jovanović 6,2 odsto, Ištvan Pastor 7,8 odsto

Kosovo: Nikolić 56,5, Tadić 25,9, Ilić 8,9, Mrkonjić 6,2, Jovanović 0,3 odsto

Republička izborna komisija saopštila je večeras da je na predsedničke izbore u Srbiji izašlo 61,07 odsto upisanih birača, što su podaci sa obrađenih 29,20 odsto biračkih mesta.

Kandidat SRS-a Tomislav Nikolić osvojio je 38,26 odsto glasova izašlih birača, a kandidat DS-a Boris Tadić 35,15 odsto, saopšteno je na konferenciji za novinare u Republičkoj izbornoj komisiji.

Velimir Ilić je dobio 8,11, Milutin Mrkonjić 6,16 odsto, Čedomir Jovanović 5,41 odsto, Ištvan Pastor 3,30 odsto, Milanka Karić 1,02 odsto, Marijan Rističević 0,49 odsto i Jugoslav Dobričanin 0,26 odsto glasova izašlih birača.

Sledeću procenu na osnovu više od 90 odsto obrađenih biračkih mesta RIK će dati u ponoć.

Demokratska stranka je saopštila slične rezultate. Na osnovu 80 odsto reprezentativnog uzorka, na izbore je izašlo 61,2 odsto glasača.

Prema podacima DS-a, Nikolić je dobio 39,6 odsto, Tadić 35,5, Ilić 7,3, Mrkonjić 5,9, Jovanović 5,3, Pastor 2,5, Karićeva jedan, Rističević 0,4 a Dobričanin 0,3 odsto. Slični su i rezultati koje saopštavaju iz štaba SRS - na 4,18 odsto biračkog tela i 6,43 odsto biračkih mesta vodi Tomislav Nikolić.

Prema prvim podacima radikala, Boris Tadić je osvojio 34,62 odsto, Velimir Ilić 8,54 odsto, Milutin Mrkonjić 6,72, Čedomir Jovanović 4,54.

Ištvan Pastor ima za sada 2,32 odsto, Milanka Karić 1,05, Marijan Rističević 0,64, a Jugoslav Dobričanin 0,45.

Nikolić: Srbija se nezaustavljivo uspravlja

"Stvorili smo osnovu za pobedu u drugom krugu. Očekuju nas puno posla pred drugi krug, nikada nismo bili bliže promenama i pobedi. Želim da ujedinim Srbiju, da je povedem boljim putem. Zahvaljujem svim ljudima, i mladima, i onima u godinama", rekao je Tomislav Nikolić u svojoj prvoj izjavi posle izbora.

"Srbije je zemlja koja se uspravlja, a zemlja koja se uspravlja ne može da se zaustavi", kazao je Nikolić.

Tomislav Nikolić ocenio je da je kampanja bila čista, a da je on svojim ponašanjem diktirao fer držanje kandidata.

"U drugom krugu, sa moje strane, neće biti prljave kampanje", obećao je Nikolić u obraćanju novinarima.

Što se tiče rezultata, Nikolić ocenjuje da "većinska Srbija" želi da on bude predsednik.

"Neka razmisle svi koji su govorili loše o nama, oni su govorili loše o većini u Srbiji", rekao je Nikolić.

Tadić: Povezaću sve zastave 5. oktobra

Predsednički kandidat Demokratske stranke i aktuelni predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da je ubeđen u svoju pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora i najavio "istorijsku pobedu" 3. februara.

"Ja sam očekivao da ćemo imati ovakav drugi krug i svi su to znali. Sa velikim optimizmom gledam na taj drugi krug i apsolutno sam ubeđen u našu pobedu na kraju ovih predsedničkih izbora", rekao je Tadić novinarima.

On je rekao da se sada kreće od nule i potrebno je da se svi angažuju i, ako su se možda premišljali, da za dve nedelje izađu na izbore.

"Da pokažemo da Srbija apsolutno ne odustaje od evropskog puta, puta koji je započela 2000. godine, puta promena koje znače bolji život za ljude, bolje plate, penzije i za nekoliko godina da uđeno u EU", kazao je Tadić.

Tadić je rekao da "nema čarobnog štapića", da je mnogo urađeno prethodnih godina, ali da građani još ne žive dobro.

"Znam da ne živimo dovoljno dobro kao što bi trebalo, ima strepnje, strahova i velikih nada, ali mi ne odustajemo od naših ciljeva i nikida, nikada se nećemo predati u ostvarenju tog cilja, boljeg života u Evropi", rekao je Tadić.

On je poručio da želi da Srbija osvoji Evropu, svojom mladošću, znanjem, talentom.

"Što se mene tiče, ja neću dozvoliti da u Srbiji zavlada zlovolja, pesimizam, da ponovo krenu poruke agresije, da premijer Srbije bude Vojislav Šešelj. Neću dozvoliti ni da predsednik Srbije bude Tomislav Nikolić, ali ću sve učiniti, apsolutno sve da u Srbiji zavlada optimizam", naglasio je on.

Tadić je rekao da želi da okupi sve zastave koje su se vijorile i 5. oktobra kada je ostvarena istorijska pobeda, kao i da se nada da će i pobeda 3. februara biti istorijska.

"Nećemo odustati od borbe za Kosovo i integritet naše zemlje, kao što nećemo odustati ni od naše evropske budućnosti. Izlazimo 3. februara, ja sam tu, tu je i moj protivkandidat, ljudi će odlučiti i ubeđen sam da će odlučiti o evropskoj budućnosti, jer smo mi željni boljeg života, sigurnosti, snage i stabilnosti", rekao je Tadić.

On se zahvalio građanima Srbije koji su izašli na izbore u velikom broju i pokazali demokratsku zrelost društva.

NS: Nismo nezadovoljni

Portparolka Izbornog štaba Nove Srbije Dubravka Filipovski izjavila je da je predsednički kandidat te stranke Velimir Ilić osvojio treći po redu rezultat na današnjim izborima.

"Nismo nezadovoljni što je Velimir Ilić na trećem mestu jer pobedničko postolje ima tri mesta", rekla je Filipovska pošto je ta stranka objavila prve rezultate.

Prema njenoj oceni, velika izlaznost govori o tome da su građani u jednom delikatnom trenutku za Srbiju pokazali ozbiljnost i odgovornost i izašli na izbore.

Jovanović: Razgovaraću sa Tadićem

Čedomir Jovanović je u izbornom štabu LDP-a izjavio da se politika koju je on predstavljao na izborima „ne meri procentima“.

"Borim se protiv politike koju simbolizuje Tomislav Nikolić, ali onaj ko računa na moju podršku mora da zna da naša politika nema ničeg zajedničkog sa vladom Vojislava Koštunice“, poručio je Jovanović.

On ocenjuje da su rezultati današnjih izbora opomena za kreatore političkog mišljenja u Srbiji.

"Ne može se pobeđivati na izborima tako što će se lagati i širiti strah“, kazao je Jovanović.

On je rekao i da ima volju da razgovara sa Borisom Tadićem "oko načina da se spreči povratak Srbije u prošlost".

Dinkić: Prirodno da Koštunica podrži Tadića

Mlađan Dinkić je u štabu DS-a izjavio da je delimično zadovoljan rezultatima današnjih izbora.

"Iako je Boris Tadić osvojio nešto manje glasova nego Tomislav Nikolić, mislim da to nije tragično, jer smatram da će Tadić u drugom krugu dobiti podršku glasača ostalih demokratskih kandidata“, rekao je Dinkić.

Dinkić je rekao da očekuje da Ištvan Pastor i Čedomir Jovanović pruže podršku Tadiću, kao i premijer Vojislav Koštunica.

"Prirodno je da Koštunica podrži Tadića, kao što je bila prirodna njegova podrška Velimiru Iliću. U svakom slučaju, ovde će svaki glas biti važan“, rekao je Dinkić.

Svilanović: Koštunica će odlučiti pobednika izbora

Goran Svilanović je za B92 izjavio da broj glasova koje Velimir Ilić osvoji nije jednak broju koliko bi osvojila koalicija DSS-NS.

"Ne treba olako izjednačavati broj glasova Velimira Ilića i takozvane narodnjačke koalicije“, kazao je Svilanović.

On ocenjuje da Tomislav Nikolić i Boris Tadić predstavljaju dve suštinski različite politike u svim segmentima.

"Ne radi se samo o razlikama u spoljnoj politici, to su dve potpuno različite koncepcije“, ocenjuje Svilanović.

Svilanović kaže da je Tadić ostvario odličan rezultat u prvom krugu, a što se drugog kruga tiče, Svilanović smatra da će premijer Vojislav Koštunica imati ogromnu ulogu.

"Odluku donosi Koštunica. Treba imati u vidu da se njegov glas daleko čuje, ono što on kaže utiče na sliku Srbije. Očekujem da će on dati podršku Tadiću i moje mišljenje je da će ta podrška imati ključnu ulogu u drugom krugu", rekao je Svilanović.

"75 odsto Ilićevih birača će glasati za Tadića"

Zoran Lučić iz CeSID-a je iujavio za B92 da očekuje da će u drugom krugu biti još veći odziv: "Sa referendumskom atmosferom moguće je da će još nekoliko stotina hiljada biraća izaći na izbore, ali ne verujem da će biti premašen odziv od septembarskih izbora 2000."

"Dobar deo birača Mrkonjića će ići Nikoliću, a glasači Jovanovića i Pastora Tadiću. Pitanje je šta će sa biračima Ilića, oni će migrirati ka Tadiću i Nikoliću u odnosu 3:1 za Tadića", rekao je Lučić.

Tadić pobedio u dijaspori

U ambasadi Srbije u Moskvi na današnjim predsedničkim izborima najviše glasova dobio je kandidat Demokratske stranke Boris Tadić osvojivši ukupno 113 glasova, rekla je agenciji Beta konzul Jasmina Kljajić-Veselinović, koja je i predsednik izborne komisije.

Na drugom mestu je potpredsednik Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić sa 64 glasa.

Na tom biračkom mestu, jedinom u Rusiji, u biračke spiskove upisan je 1.241 glasač, od kojih je glasalo 213, odnosno 17,16 odsto.

Ostali kandidati dobili su po manje od deset glasova.

Na biračkom mestu u Ljubljani Boris Tadić dobio je 116 glasova, Tomislav Nikolić 80 glasova, Velimir Ilić 15 glasova, Čedomir Jovanović 13 glasova, Milutin Mrkonjić sedam, a Milanka Karić i Ištvan Pastor po jedan glas.

Tadić je u Briselu, na biračkom mestu u ambasadi Srbije u glavnom gradu Belgije, osvojio glasove 83 od ukupno izašla 122 birača. Kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić osvojio je 15 glasova, lider LDP Čedomir Jovanović deset, a kandidata Nove Srbije Velimir Ilić sedam glasova. Na izbore je izašlo 122 od 226 ukupno upisanih birača, rečeno je Tanjugu u ambasadi Srbije u Belgiji.

Tadić je najviše glasova dobio i u Beču, gde je glasalo 757 od 2.424 upisana birača. Tadić je osvojio 368 glasova, Nikolić 291, Ilić 40, Jovanović 26, a kandidat SPS-a Milutin Mrkonjić 17 glasova.

U Francuskoj je najviše glasova osvojio Tadić, 42 odsto, sa neznatnom prenošću nad Nikolićem, za koga je glasalo 41,6 odsto upisanih birača, saopšteno je Tanjugu sa glasačkih mesta u Parizu, Strazburu i Lionu.

Ljajić: Tadić pobedio u Sandžaku

Prema prvim preliminarnim rezultatima predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić u Novom Pazaru dobio je tri puta više glasova od kandidata Nove Srbije Velimira Ilića.

"Ovo je naša velika pobeda", rekao je večeras Rasim Ljajić pred nekoliko stotina pristalica Sandžačke demokratske partije.

"Sandžak je doneo ogroman broj glasova Tadiću. Pobedili smo i u Tutinu, Sjenici i Prijepolju. Narod je okrenuo leđa našim suparnicima koji su podržali Ilića, ali ja sve pozivam na ujedinjenje i pomirenje", rekao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: