Tači odbio da se izvini za zločine

Priština -- Hašim Tači odbio da se izvini srpskom narodu za zločine počinjene tokom rata 1999, tokom koga je bio jedan od vođa OVK.

Izvor: Beta
Podeli

Na konferenciji za novinare u Medija centru u Čaglavici, upitan da li se oseća odgovornim za zločine počinjene nad Srbima i da li će se izviniti na početku svog mandata, premijer Kosova je rekao da je "veoma ponosan na svoju prošlost i prošlost svog naroda koji je zajedno sa NATO došao do cilja".

"Mi treba da se okrenemo budućnosti, a ne prošlosti", rekao je Tači, kao i da "svi znaju ko kome treba da se izvini".

Govoreći o namerama Vlade Kosova, Tači je rekao da će ona garantovati prava svim zajednicama onako kako je to predviđeno Ahtisarijevim planom.

Kosovski premijer najavio je da će vrlo brzo biti otvorena kancelarija za zajednice pri kabinetu premijera, kako bi se svim zajednicama obezbedio jednak pristup vlastima.

Tači je pozvao sve prognane i raseljene osobe da se vrate, navodeći da će im vlada garantovati bezbednost.

On je rekao i da status Kosova ne treba da donese strah već bolju budućnost za sve građane, naglasivši da već dve godine nije bilo sukoba na etničkoj osnovi.

"Patriotizam Albanaca danas se ogleda u poštovanju manjinskih zajednica", rekao je Tači i dodao da ministri u njegovoj vladi iz reda srpske zajednice neće biti dekor.

Kosovski premijer nije želeo da precizira kada će Kosovo proglasiti nezavisnost, ali je kazao da će se to desiti u bliskoj budućnosti i u koordinaciji sa Vašingtonom i Briselom.

On je rekao da će se nešto više o moguhnosti proglašenja nezavisnosti znati nakon njegove posete Briselu, 23. i 24. januara.

Povodom sutrašnjih predsedničkih izbora u Srbiji, Tači je rekao da događaji u Beogradu ne utiču na Kosovo, kao i da nova kosovska vlada "želi da gradi dobrosusedske odnose sa svima, pa i sa Srbijom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.