Hrvatska opet kritikuje Sloveniju

Hrvatske diplomate su oštro napale Sloveniju i njenog šefa diplomatije da zloupotrebaljavaju položaj predsedavajuće EU.

Izvor: B92

Subota, 19.01.2008.

13:00

Default images

Nakon što je slovenački ministar Rupel, u utorak, izjavio da Slovenija i EU ne nameravaju da čekaju više od sedam dana da Hrvatska ukine ribolovno-ekološku zonu, u Jadranu, za članice EU, riječki Novi list objavio je izjave hrvatskih diplomata, koji su Sloveniju optužili da zloupotrebljava položaj predsedavajuće EU za rešavanje bilatreralnih problema i time krši jedno od ključnih pravila EU.

Nekadašnji hrvatski ministar, Tonino Picula je optužio Sloveniju da sopstvene interese predstavlja kao interes EU, kao i da način rada slovenačkog ministra Rupela uvek izaziva incidente i da "ruplovština" neće proći.

Picula je dodao i da je on sam na Rupelove bezobrazluke upozoravao još pre nekoliko godina.

Neven Mimica, nekadašnji hrvatski ministar za evropske integracije je za Novi list rekao da davanje ultimatuma i rokova, kao što to čini Slovenija, nije evropski odnos.

"To, šta radi ministar Rupel nije razgovor, već poruka", rekao je Mimica, a neimenovani hrvatski diplomata je dodao da je primetno rastuće nezadovoljstvo u državama EU zbog takvog ponašanja slovenačkog šefa diplomatije.

Pisanje riječkog lista, kao jednu od glavnih vesti, preneli su svi slovenački mediji.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova odazvalo se, sinoć, na taj članak Novog lista, koji je objavljen pod naslovom "Picula:Hrvatska mora da raskrinka Rupela" i saopštilo da Hrvatska upozorenja iz Brisela, na žalost, razume kao pretnje Slovenije, odnosno njenog šefa diplomatije, a da takvo nerealno razumevanje bi, na kraju, moglo da šteti upravo Hrvatskoj.

Ministarstvo je podsetilo da je Hrvatska kritikovana, iz EU, zbog ribolovno-ekološke zone, još pre pet godina, pre svega zbog svog nepoštovanja dogovora, sa čime mora da se suočava i danas.

"Nerealno razumevanje zahteva EU, kao pretnje od strane Slovenije, bi moglo da šteti pre svega Hrvatskoj, koja bi što pre želela da postane članica EU", navodi slovenačko ministarstvo i pri tome se pita da li se tu radi o namernom zavođenju hrvatske javnosti, da je za sve kriva Slovenija ili o političkoj taktici, kojom Hrvatska želi da svoj spor sa EU svede na problem sa Slovenijom.

Slovenija odbacuje i reči Tonina Picule, izrečene na račun predsedavajuće EU, kao neprimerne i neukusne, ali i kao takve, kakve Slovenija sebi nije priuštila dok je pregovarala o svom članstvu u EU.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije je dodalo i da je širenje EU na Zapadni Balkan jedan od prioriteta slovenačkog predsedavanja EU, ali da brzina približavanja EU zavisi od napretka pojedinačne države kandidatkinje i završilo rečima:

"Ponovo čujemo pozive iz Zagreba, ovaj put od gospodina Picule, da je potrebno razgovarati. Prija ušima. Sada još samo čekamo na konkretne hrvatske predloge."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: