Koha Ditore: Nezavisnost u februaru

Priština, Moskva -- Tokom posete Hašima Tačija Briselu, 23. i 24. januara, biće usklađen datum proglašenja nezavisnosti Kosova, piše Koha Ditore.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Neimenovani izvori lista iz Evropske Unije rekli su da će Priština uskladiti sa Briselom datum proglašenja nezavisnosti tokom sastanaka, koje će Tači imati sa visokim evropskim predstavnikom Havijerom Solanon, evropskim komesarom sa proširenje Olijem Renom, kao i sa visokim predstavnicima NATO-a.

"U principu, oko određivanja datuma proglašenja nezavisnosti Kosova je bilo reči i u sedištu UN, tokom posete premijera Kosova i sastanaka koje je imao sa američkim predstavnikom za status Frenkom Viznerom i ambasadorima evropskih zemalja u UN", piše "Koha Ditore".

"Vesti": Kluni brani Kosovo

Poznati holivudski glumac Džordž Kluni najavio je u izjavi frankfurtskim "Vestima" da će, zajedno sa kolegama, organizovati protest protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Uskoro ću sa koleginicom i prijateljicom Šeron Stoun i njenim prijateljima iz detinjstva, koji su poreklom Srbi, organizovati protest zbog pokušaja da Kosovo proglasi nezavisnost", kazao je slavni američki glumac koga je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun imenovao juče za izaslanika svetske organizacije za mir.

List, takođe, navodi da se ne očekuje da nezavisnost Kosova bude proglašena tokom februara.

"Postoje velike šanse da se datum veže za mart ove godine. Izgleda da veza između proglašenja nezavisnosti Kosova i izbora u Srbiji dobija sve više argumenata iako je u početku bila samo ideja, ali da vidimo što će se desiti u Briselu", rekli su međunarodni izvori ovog dnevnika.

Sa druge strane, zvanična Priština već ima saglasnost Stejt Departmenta i nekoliko evropskih zemalja da tokom februara objavi datum za proglašenje nezavisnosti.

"Šestog februara Skupština Kosova će imati svoju redovnu sednicu i velike su šanse da se tokom te sednice saopšti datum kada će ova institucija proglasiti nezavisnost Kosova", piše "Koha Ditore".

Rusija: Perspektive za kompromis

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Kisljak izjavio je danas da su očuvane mogućnosti rešavanja statusa Kosova i putem pregovora, bez preduzimanja bilo kakvih jednostranih aktivnosti.

"Mi čvrsto polazimo od toga da su perspektive pregovaračkog rešenja pitanja Kosova sačuvane", rekao je on istupajući na naučnoj konferenciji posvećenoj nacionalnoj bezbednosti Rusije, prenela je agencija RIA Novosti.

Ta ruska agencija podsetila je da je juče tokom posete Bugarskoj predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da Moskva neće podržati protivpravno i nemoralno rešenje o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije.

Kina: Dijalogom do kompromisa

Na sastanku ministra odbrane Srbije Dragana Šutanovaca i delegacije Ministarstva narodne odbrane Kine istaknuta je obostrana spremnost za proširenje vojne saradnje, koja ima dugu tradiciju, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.

Kina je, kao stalni član Saveta bezbednosti UN, protiv nametanja rešenja i postavljanja rokova u pregovorima o budućem statusu Kosova i Metohije podržava principijelan stav da se putem dijaloga dođe do kompromisnog rešenja, navedeno je u saopštenju.

U jučerašnjem razgovoru Šutanovca i delegacije Kancelarije Ministarstva narodne odbrane Kine za međunarodnu saradnju koju je predvodio general-major Kjan Lihua ukazano je da je vojna saradnja značajno unapređena poslednjih godina.

Kina daje značajan doprinos stabilnosti međunarodnih odnosa, a jedan od načina je učešće u mirovnim misijama u svetu, ukazano je u saopštenju i navedeno da je u sastavu UNMIK-a na Kosovu 19 pripadnika policijskih snaga Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.