Britanski savet suspenduje rad

Britanski savet saopštio da će suspendovati rad svoja dva regionalna centra u Rusiji, jer ruske vlasti onemogućavaju njihov rad.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2008.

15:46

Default images

Generalni direktor Britanskog saveta Martin Dejvidson rekao je danas u Londonu novinarima da će biti suspendovan rad centara u Sankt Peterburgu i Jekaterinburgu, pošto su ruske službe bezbednosti saslušavale zaposlene u tim centrima.

"Ruske vlasti su nam praktično onemogućile da nastavimo svoj rad u Sankt Peterburgu i Jekaterinburgu i ja sam zato odlučio da suspendujem naše aktivnosti u oba grada", rekao je Dejvidson.

On je naveo da su ruske službe bezbednosti u utorak pozvale više od 20 saradnika Britanskog saveta na saslušanje, a da su pripadnici tih službi kasno sinoć posetili njih 10-ak u njihovim domovima radi razgovora.

"Ti razgovori su malo toga, ili gotovo ništa, imali sa njihovim radom u Britanskom savetu i njihov cilj je očigledno bio pritisak na nevine ljude", rekao je Dejvidson.

Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband danas je u britanskom paralmentu osudio ponašanje ruskih vlasti prema Britanskom savetu i ocenio da ono pokreće pitanja koliko Moskva poštuje međunarodno pravo.

Miliband je rekao da London neće odgovoriti istom merom protiv ruskih kulturnih aktivnosti u Britaniji.

Ruske vlasti naredile su odeljenjima Britanskog saveta u Sankt Peterburgu i Jekaterinburgu da prestanu da rade do 1. januara, što je ta ogranizacija odbila.

Naredbu da se zatvore kancelarije zbog, kako kažu ruske vlasti, kršenja međunarodnih i domaćih zakona, Britanci su ocenili kao "nelegitimne".

EU: Da se omogući rad Britanskom savetu

Slovenija je danas, u svojstvu zemlje predsedavajuće EU, danas pozvala Moskvu da Britanskom savetu omogući nesmetan rad i da više ne ometa aktivnosti te kulturne mreže britanskih vlasti.

"EU poziva Rusku Federaciju da dozvoli Britanskom savetu da slobodno i efikasno radi u Rusiji i da više ne preduzima akcije koje bi mogle da ometaju njegove aktivnosti", navodi se u saopštenju predsedavajućeg EU.

Brisel je izrazio "duboko žaljenje zbog uznemiravanja zaposlenih u Britanskom savetu, administrativnih mera i drugih najavljenih akcija ruskih vlasti".

"Kulturni instituti su suštinski element razumevanja među narodima i kulturama" i od ključnog su značaja za razvoj kulturnih odnosa EU i Rusije u okviru sporazuma o partnerstvu, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: