Rupel: Ima pomaka

Šef slovenačke diplomatije boravi na Kipru, na neformalnom skupu ministara, gde će se govoriti o Kosovu.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2008.

09:37

Default images

Slovenački ministar spoljnih poslova i predsedavajući Savetu za opšte i spoljne poslove EU boravi na Kipru, gde se održava dvodnevni neformalni sastanak ministara spoljnih poslova sredozemnih članica EU. Jedna od centralnih tema tog ministarskog susreta biće i budući status Kosova.

O statusu Kosova bilo je reči i tokom jučerašnje posete slovenačkog ministra Holandiji, kuda je slovenački ministar otputovao da bi probao da ubedi holandskog kolegu i parlament te zemlje da promene mišljenje i prestanu sa protivljenjem potpisivanju Sporazuma Srbije sa EU.

Rupelov pokušaj nije uspeo, jer se Holandija i dalje protivi potpisivanju Sporazuma sa Srbijom i kao neophodan uslov postavlja isporučivanje Ratka Mladića Hagu.

"Dosta toga je sada na strani Srbije, koja može da promeni rezultat iz crnog u belo, još dosta toga može da se uradi", rekao je, kako prenose slovenački mediji, Rupel na kraju posete i naveo da postoje i rezerve u vezi sa izjavama koje je dao srpski premijer Vojislav Koštunica u vezi sa slanjem civilne misije EU na Kosovo i potpisivanja Sporazuma.

Rupel je ocenio da su se stvari pomerile napred, ali da se mora znati da je sistem zapleten i da u tome posebnu ulogu igra holandski parlament.
U izjavi za slovenačke medije, holandski poslanik Han ten Breke je rekao da se Mladić mora naći u Hagu. "Mladića moramo videti u Hagu, u zatvoru. To je prva stvar koja mora biti rešena", rekao je on, navodeći da se nada da će Rupel razumeti da je za holandski parlament važno da Srbija ispuni postavljene uslove.

Ten Breke je objasnio i da ispunjavanje tog uslova otvara i put za dogovor o Kosovu, rekavši da se nada da će do dogovora doći u martu, i to verovatno u skladu sa Ahtisarijevim planom, koji predviđa nadgledanu nezavisnost.

"Svi putevi vode Ahtisariju", rekao je holandski poslanik i naveo da, u slučaju Kosova, Holandija neće biti problematična, a za jedinstvo EU će "pritisnuti" i holandska i slovenačka vlada.

Ten Breke je rekao i da tri države EU imaju problem sa nezavisnošću Kosova, a da je pri uređivanju kosovskog pitanja bitno da EU deluje jedinstveno, prenose slovenački mediji. Nakon neformalnog ministarskog susreta na Kipru, u subotu će, na Brdu kod Kranja, biti održan neformalni susret šefova diplomatija Nemačke, Velike Britanije, Italije i Francuske, a domaćin će biti slovenački ministar.

Susretu članova Kontakt grupe iz EU prisustvovaće i evropski komesar za proširenje Oli Ren i spoljnopolitički predstavnik EU Havijer Solana, zvanično je saopštilo slovenačko ministarstvo spoljnih poslova.

Prema pisanju slovenačkih medija, očekuje se da će tema tog sastanka biti Kosovo, odnosno civilna misija EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: