Svedočili meštani Suve Reke

Beograd -- Na suđenju za zločin u Suvoj Reci, danas su svedočili Slavomir Jovanović i Stanija Tanasković, nekadašnji stanovnici tog mesta.

Izvor: Beta
Podeli

U nastavku suđenja optuženima za ubistvo 48 Albanaca, članova porodice Beriša u Suvoj Reci, marta 1999. godine, svedoci su pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu rekli da se od početka NATO bombardovanja, u Suvoj Reci pucalo sa svih strana, ali da o civilnim žrvama nemaju saznanja.

Jovanović koji je bio angažovan u štabu Teritorijalne odbrane kazao je da je pre odlaska iz Suve Reke "načuo" da je u Zanatskom centru ubijena porodica Beriša, ali da je tek kasnije, iz medija saznao detalje.

Stanija Tanasković koja je bila direktorka Centra za socijalni rad u Suvoj Reci, a tokom NATO bombardovanja angažovana u civilnoj zaštiti, rekla je da u to vreme nije čula za stradanje Beriša.

Upitana da li se u štabu civilne zaštite pričalo da su ubijeni neki Albanci, svedokinja je odgovorila odrečno, navodeći da su odnosi Srba i Albanaca od početka 90. tih godina zahladneli.

"Niko nije želeo da nam kaže dobar dan. Ja sam imala dobar odnos sa komšijama koji su bili Albanci, komunicirali su sa nama ali da ih niko ne vidi, kao da im je tako bilo naređeno", posvedočila je ona.

Za naređivanje i ubistvo članova porodice Beriša, optuženi su tadašnji komandant PJP "Niški odred" Radoslav Mitrović, komandir policije u Suvoj Reci Radojko Repanović, njegov pomoćnik Nenad Jovanović, policajci iz Suve Reke Slađan Čukarić, Miroslav Petković, Zoran Petković, Ramiz Papić i pripadnik Resora državne bezbednosti Milorad Nišavić.

Po optužnici, policajci iz Suve Reke su streljali nekoliko starijih članova porodice Beriša, a ostale muškarce, žene i decu oterali u obližnju piceriju Kalabrija u koju su ubacili dve ručne bombe, a zatim pucali u sve koji su davali znake života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.