"Kosovo pripada i srpskoj manjini"

Kosovski premijer Hašim Tači je rekao da želi da brani prava srpske manjine u pokrajini i da je Kosovo i njihova zemlja.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 16.01.2008.

13:35

Default images

"Radiću vrlo blisko sa Srbima da ih ubedim da ostanu na svojim ognjištima, na svojim imanjima. Kosovo je takođe njihova zemlja", rekao je novoizabrani premijer za grčku televiziju Skaj, koji je emitovan u utorak uveče, prenosi agencija AFP.

"Nezavisno Kosovo nije samo zemlja za Albance nego takođe za Srbe, Crnogorce, Bošnjake, Turke i sve one koji u njemu žive", rekao je bivši vođa Oslobodilačke vojske Kosova.

Tači je ponovio da je spreman da proglasi nezavisnost te srpske pokrajine sa većinskim albanskim stanovništvom pod administracijom UN, uprkos protivljenju Beograda i Moskve, navodi agencija AFP.

Većina od 27 zemalja Evropske unije spremna je da prizna tu nezavisnost, uprkos uzdržavanja nekih članica kao što su Španija, Grčka i Kipar, kaže francuska agencija.

Ona dodaje da te zemlje, s druge strane, takođe žele da se ubrza proces pridruživanja Beograda Evropskoj uniji da bi "lakše progutao gorku pilulu".

Predsednik sa Srbima-povratnicima

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu izjavio je da su kosovske institucije dale sve garancije za postojan i stabilan život svih žitelja Kosova.

"Kosovo će biti moderna demokratska država evropskih vrednosti i standarda i mi smo kao Kosovo dali sve garancije pred našim građanima i međunarodnom zajednicom za postojanost i stabilan život za sve građane Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost", rekao je Sejdiu prilikom susreta sa Srbima u selu Berkovo kod Kline.

U tom selu Sejdiu je boravio sa zamenikom šefa UNMIK-a Larijem Rosinom, zamenikom premijera Ramom Manajom, ministrom za povratak i zajednice Bobanom Stankovićem, predsednikom opštine Klina Sokoljom Bašotom i šefom UNDP-a Frode Mauringom.

Sejdiu je kazao da "slučaj ovog i drugih sela na Kosovu najbolje odbacuju najave da će se Srbi otići sa Kosova odmah nakon proglašavanja nezavisnosti", ocenivši da takve izjave plasiraju "oni koji žele da Srbe plaše nezavisnošću Kosova".

Sejdiu je rekao da će Srbi kao i svi drugi građani Kosova, kako većinska zajednica tako i pripadnici manjina imati pune institucionalne garancije, stalnu bezbednost i zajedničku perspektivi na Kosovu.

Rosin je ocenio da je u poslednjih nekoliko godina "učinjeno mnogo na procesu povratka i bezbendosti u opštini Klina".

"Pripreme za svaku situaciju"

Zamenik šefa UNMIK-a Lari Rosin izjavio je da su u toku konsultacije sa Vladom Kosova oko priprema za "svaku situaciju".

"UNMIK i Kfor znaju za Akcioni plan odobren od Vlade Srbije, i u toku je izrada planova u konsultaciji sa Vladom Kosova, kako bi bili spremni za svaku situaciju, ali ne mogu vam dati više detalja jer ne znamo koji će biti problemi", rekao je Rosin.

Portparol Kfora Bertran Bonorekao je danas na konferenciji za novinare da su multinacionalne snage NATO-a na Kosovu spremne i za dan proglašenja nezavisnosti.

Upitan da li Kfor priprema planove za dan nezavisnosti Kosova, Bono je odgovorio "Naravno. Spremni smo da se suočimo sa svakom situacijom, uključujući i tu, ali ipak nećemo spekulisati o rezultatu procesa utvrđivanja statusa".

Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani je na istoj konferenciji za noviare rekao da policija na Kosovu "ima planove za različite situacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: