Tadić: EU strateški interes Srbije

Beograd, Gračanica -- Predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić izjavio da je potpisivanje sporazuma sa EU strateški interes države.

Izvor: FoNet, Beta, Tanjug
Podeli

On je ocenio da su oni koji se protive potpisivanju tog sporazuma motivisani dnevnopolitičkim razlozima. "Ne verujem da postoji iko ozbiljan ko veruje da može biti koristi za zemlju ako se ona ekonomski slabi", rekao je Tadić za "Večernje novosti".

Prema njegovim rečima, rešavanje pitanja budućeg statusa Kosova i približavanje Evropskoj uniji dva su odvojena procesa i zato po Srbiju ne bi bilo dobro da politički akteri u njoj "povezuju nepovezivo".

"Izlaz je u onome što je Srbija čvrsto zastupala do sada, a to je stav da su pitanje budućeg statusa Kosova i proces evropskih integracija odvojeni. Tako treba i da ostane jer na taj način možemo da štitimo svoju pokrajinu, a u isto vreme jačamo potencijale zemlje. Ako sportista pred trku sam sebi slomi obe noge, to ne može biti znak da želi da u trci pobedi. Srbija za svoje interese mora da se bori na svim kolosecima i predaje ne sme da bude", rekao je Tadić.

On je naveo da je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ovlašćen da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali i da datum potpisivanja još nije određen, budući da on zavisi od ocene saradnje Beograda sa Haškim tribunalom.

Tadić je izrazio uverenje da će pobediti na predsedničkim izborima zakazanim za 20. januar zato što je politika koja garantuje stabilnost, napredak i izvesnost u interesu svih građana.

"Siguran sam da rizik povratka u neizvesnost devedesetih ne može biti opcija, bez obzira na trud pripadnika starog režima da se preobuku i sakriju svoje prave namere, predstavljajući se onakvima kakvi nisu", zaključio je Boris Tadić.

Kolundžija: SRS može da oteža put ka EU

Šefica poslaničkog kluba Demokratske stranke u Skupštini Srbije Nada Kolundžija izjavila je danas da će predstojeći predsednički izbori biti presudni po budućnost i stabilnost Srbije, i ocenila da radikali mogu da otežaju, ali ne i da spreče put Srbije u EU.

Kolundžija je u intervjuu Tanjugu ocenila da Srpska radikalna stranka ima ideološki problem kada je reč o priključivanju Srbije EU, jer ono podrazumeva menjanje države na način koji nije u skladu sa radikalskim poimanjem sveta.

"To nije samo marketinški predizborni trik. Oni zaista jesu spremni da Srbiji otežaju put u EU, ali mislim da ne mogu da ga spreče jer je u demokratiji to pitanje većine. Većina građane Srbije želi u EU i većina u parlamentu vidi da je to interes Srbije", kazala je Kolundžija.

Prema njenim rečima, predstojeći predsednički izbori su ključni za budućnost Srbije i njihovi rezultati će uticati na stabilnost, odnosno nestabilnost u državi.

Podrška manjina i osoba s invaliditetom

Potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je danas da kandidaturu Borisa Tadića za predsednika Srbije podržavaju predstavnici nacionalnih manjina i udruženja osoba sa invaliditetom.

Pajtić je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da se predsednički kandidat DS-a zalaže za evropski put Srbije i da je obezbedio da se predstavnici nacionalnih manjina nađu u parlamentu.

Na konferenciji za novinare u sedištu DS-a u Beogradu predstavnici više od 15 političkih stranka i udruženja manjina, kao i udruženja osoba sa invaliditetom su naveli razloge zbog kojih podržavaju Tadića.

Potpredsednik Sandžačke demokratske partije Mujo Muković naveo je da je Tadić jedini od demokratskih kandidata koji može da pobedi na izborima, kao i da je imao najviše senzibiliteta za poštovanje individualnih i kolektivnih prava svih nacionalnih zajednica, među kojima su Bošnjaci.

On je pozvao građane Sandžaka da 20. januara izađu na izbore i glasaju za kandidata demokratske stranke.

Predsednik Unije Roma Srbije Rajko Đurić naglasio je da Tadić ima podršku 65.000 članova te stranke i da je on "uzdanica i ponos Srbije" i da on nudi "autentičnu i avangardnu a ne autističnu Srbiju".

Predstavnici pokrajinskih udruženja osoba sa invaliditetom Petar Racinger i Slavica Zorić naglasili su da je Tadić u prošlom mandatu imao obzirnost prema invalidima i da on ima snage da uvede Srbiju u Evropu koja našu državu neće prihvatiti bez osoba sa invaliditetom.

Predstavnik Demokratskog saveza Hrvata Petar Kunti kazao je da ceni mirnodopsku politiku koju vodi predsednik Tadić i to što uspostavlja dobre odnose sa državama u okruženju.

Kandidaturu Tadića podržavaju i Srpski demokratski forum "Zagreb-Beograd", Stranka za Sandžak, Alijansa vojvođanskih Rumuna, Astra Rumuna, Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine i Zajednica Rumuna u Srbiji.

Romska demokratska partija, Savez Roma Vojvodine, Romska vojvođanska partija, Evropska snaga Vojvodine, Vojvođanska partija, Evropska Vojvodina, Demokratsko udruženje Roma, Demokratski forum Makedonaca, Demokratski savez Hrvata, Goranci i Sandžačka alternativa takođe podržaju kandidaturu Tadića.

Od udruženja osoba sa invaliditetom, kandidata DS-a podražavaju pokrajinska udruženje obolelih od multiple skleroze, za borbu protiv šećerne bolesti, za dečju i cerebralnu paralizu, udruženje bubrežnih, transplantiranih i dijaliziranih, udruženje slepih i slabovidih, savez invalida i savez distrofičara.

SNV uz Tadića

Srpsko nacionalno veće (SNV) Kosova i Metohije saopštilo je danas da je za "Srbe na Kosovu i Metohiji i državu Srbiju u celini u ovom trenutku najbitnije da demokratski blok bude jedinstven i da jedinstveno, na čelu sa Tadićem, imajući u vidu njegovu moć i reputaciju, istraje u pobedi da očuva celovitost države Srbije".

SNV Kosova i Metohije, kako se navodi u saopštenju njihove Informativne službe, očekuje da će demokratski blok, kao jedinstven, uspeti da dobije trku na predsedničkim izborima, i da će, bez obzira na pritiske, podele i ucene, pođednako podržati kako Beograd, Novi Sad, Suboticu i Čačak, tako i Mitrovicu, Gračanicu, Pećku Patrijaršiju, Cernicu i Štrpce.

Oni smatraju da je jako bitno da u ovom trenutku građani Srbije sagledaju pravo stanje i glasaju za demokratsku, stabilnu i jaku Srbiju, Srbiju koja se aktivno bori na dva fronta, jedan da očuva svoj teritorijalni suverenitet i integritet, i drugi, da kao celovita, jaka i stabilna postane ravnopravni partner evropskih suseda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.