Sutra sastanak o NIS-u

Sastanak Radne grupe za saradnju Srbije i Rusije u oblasti energetike biće održan sutra, najavio je ministar bez portfelja Dragan Đilas.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 16.01.2008.

09:38

Default images

Prema pisanju medija, na sastanku, koji je bio zakazan za danas, trebalo je da budu precizirani zahtevi Srbije u vezi sa izgradnjom gasovoda Južni tok i privatizacije Naftne industrije Srbije. Očekivalo se da bi Sporazum u oblasti energetike mogao biti potpisan tokom dvodnevne posete ruskog predsednika Bugarskoj, koja počinje sutra.



Član Radne grupe za pregovore o sporazumu u oblasti energetike Dragan Đilas nije želeo da iznosi više detalja, navodeći da će se grupa sutra baviti nastavkom pregovora sa ruskom stranom.

"Radnom grupom predsedava premijer. Ne možemo da ga sada uznemiravamo, ali vi ćete već naći način kako da dođete do njega da dobijete sve informacije", kazao je Đilas.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić rekao je da su pregovori teški, a da će Srbija odgovoriti na ponudu u skladu sa interesima države. "Gasprom" i italijanska strana imaju mogućnosti da posle ulaska gasovoda u Bugarsku idu severnom maršrutom preko Rumunije i Mađarske, ili preko Srbije i dalje Hrvatske, objasnio je Đelić, dodajući da ruska strana za sebe želi najpovoljniji aranžman.

Đelić: "Na nama je da vidimo da li jedan takav aran\man gde imamo maršruti najvažnijeg gasovoda koji će se graditi u sledećih deset godina."

B92: "Govorite o magistralnom?"

Đelić: "I tu smo dobili dodatne informacije i da, biće magistralan, biće tranzitni, neće biti krak i neće biti slepo crevo. I u svakom slučaju pošto je to u našem interesu mi nećemo prihvatiti nešto drugo, u smislu generalnog paketa."

B92: "A da li će cena takse zadovoljavati naše potrebe?"

Đelić: "O tome se pregovora. Naravno da je to jedan važan element, kao što je veoma važan element kakva bi se cena postigla za NIS"

Đelić podseća da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predviđa da do 2010. godine Srbija mora da liberalizuje promet naftnim derivatima, što znači da je u naredne tri godine neophodan značajan investicioni ciklus u Pančevu i Novom Sadu, kako bi se rafinerije osposobile da se nose sa konkurencijom. Istovremeno, moskovski dnevnik Nezavisimaja gazeta navodi da će doći do dogovora o prodaji NIS-a Gaspromu i to u najskorije vreme, bez obzira na nezadovoljstvo Evropljana. Nervozna reakcija Evropske komisije, koja je ranije ćutala kada je reč o prodaji NIS, "izazvana je time, što se epopeja sa prodajom aktive kompanije, sudeći po svemu, bliži završetku", ocenjuje dnevnik.

Analitičar investicione kompanije Trojka-dijalog Valerij Nesterov rekao je listu da je Gazprom, kome je Balkan zanimljiv ne samo kao tržište, već i kao region za realizaciju projekta gasovoda Južni tok, dao najisplativiji predlog široki paket aranžman, koji je Srbima bilo teško da odbiju, jer se u suprotnom mogu lišiti gasnog projekta, koji im je veoma zanimljiv.

Iako će, prema pisanju medija, Putin u Sofiji "pokušati da utanači sve detalje izgradnje gasovoda "Južni tok", prema rečima ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, susret Putina i srpskog rukovodstva ovih dana nije planiran.

Međutim, ambasador Rusije u Beogradu tvrdi da bi do Sporazuma ipak moglo da dođe do kraja Putinove posete Bugarskoj, ali je naglasio da će i u suprotnom razgovori svakako biti nastavljeni. Na naš pokušaj da u Gaspromu saznamo više informacija o pregovorima, dobili smo samo kratki odgovor - da nemaju komentar.

Aleksejev: Ni govora o ponižavanju

Aleksandar Aleksejev (FoNet, arhiva)
Aleksandar Aleksejev negira da predlog Moskve o strateškoj saradnji u oblasti energetike može naneti bilo kakvu štetu Srbiji.

"Kategorički negiram da ruski predlog sadrži bilo kakvu štetu po Srbiju, a najmanje da je ponižava", rekao je ambasador Rusije u Beogradu. Na pitanje kako vidi tvrdnje pojedinih srpskih zvaničnika o nepogodnosti rusko-srpskog aranžamana u formi koji predlaže Moskva, ambasador je naveo da su mogući razlozi za takav stav da "oni koji ih daju ili ne znaju o čemu pričaju, ili su zlonamerni".

"U prvom slučaju situacija može da se promeni dodatnim informisanjem tih ljudi. U drugom nema pomoći", rekao je Aleksejev.

On je podsetio da se ruska ponuda sastoji iz tri projekta - izgradnje magistralnog južnog toka gasovoda, kupovine 51 posto akcija Naftne industrije Srbije i izgradnje podzemnog gasnog skladišta u Banatskom Dvoru. "To su tri centralna projekta, ali dodatno može da se razradi čitav niz drugih projekata, kao što je izgradnja jedne elektrane na gas, drugih skladišta gasa... Ako vi tu vidite barem senku nečega što bi moglo da ponizi Srbiju, ja bih bio veoma iznenađen. Ja mislim da je Rusija poslednjih godina stvarno mnogo uradila i stoga nema razloga da se sumnja u njenu spremnost na saradnju sa Srbijom na ravnopravnim osnovama", rekao je on.

Na pitanje da li bi, u geopolitičkom smislu, izgradnja energetske infrastrukture sa učešćem Rusije na prostoru Srbije i jugoistočne Evrope mogla da utiče na težnje Albanaca za nezavisnost Kosova, Aleksejev je odgovorio: "Ja ne bih pitanja naše energetske saradnje vezivao samo za Kosovo. Ovakvi prekogranični projekti od značaja su za razvoj i prosperitet celog regiona. Mi verujemo da ovaj projekat ima veliki strateški značaj za Srbe".

"Hoću da naglasim da mi ništa ne namećemo. Mi predlažemo. Ja mislim da analiza onoga što mi predlažemo treba da dovede do zaključka da je to od interesa za Srbiju. Tokom više od tri godine mog boravka u Beogradu, nikome ovde ništa nisam nametnuo", dodao je Aleksejev.

On je ostavio mogućnost da dogovor bude postignut do 18. januara, ali je naglasio da će i u suprotnom razgovori svakako biti nastavljeni.

Lavrov: Ne planiramo susret

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov demantovao je da bi ovih dana moglo doći do susreta predsednika Rusije Vladimira Putina i srpskog rukovodstva.

"Mi smo sa njima u stalnom kontaktu, ali nikakvi susreti u skorije vreme nisu planirani", kazao je Lavrov, objasnivši da tako nije planirana ni skora poseta Putina Beogradu.

Lavrov je to rekao povodom spekulacija da bi Putin sa srpskim rukovodstvom mogao da 18. januara u Beogradu potpiše gasni aranžman.

Zamoljen da komentariše pisanje medija o najskorijem potpisivanuju gasnog aranžmana, Lavrov je rekao da je Beograd sada "verovatno zauzet vaznijim stvarima, pošto su u nedelju izbori".

FT: Gasprom povećao ponudu

Britanski ekonomski dnevnik Fajnenšel tajms piše danas da se Gasprom pribojava da se šanse za postizanje energetskog aranžmana sa Srbijom smanjuju i da je zato povećao ponudu za državnu naftnu industriju.

Kako je naveo dopisnik FT-a iz Beograda, Gasprom je povećao ponudu sa početnih 400 miliona evra za 51 odsto udela u Naftnoj industriji Srbije, kako bi dobio ugovor u danima pre prvog kruga predsedničkih izbora u Srbiji, koji se održavaju u nedelju.

Državna ruska naftna kompanija ponudila je i da investira 500 miliona evra i izgradi strateški naftovod kroz Srbiju ukoliko dobije kontrolni udeo, navodi se u tekstu.

"Međutim, ruska kompanija se pribojava da njene šanse da obezbedi sporazum sa srpskom vladom blede", navodi dopisnik FT-a.

Britanski list piše da je ugovor izazvao zabrinutost u Evropskoj uniji i da kritičari tvrde da Gasprom pokušava da dobije strateški značajnu imovinu ispod cene.

Pojedini članovi srpske vlade su pozdravili mogućnost jačanja strateških veza sa Rusijom, dok su se drugi usprotivili sporazumu zbog niske cene, koja je sa investicijama niža od jedne milijarde evra, prenosi FT.

Proevropska stranka predsednika Borisa Tadića spremna je da prihvati sporazum sa Gaspromom ukoliko ruska kompanija ponudi dobru cenu, preneo je dopisnik FT-a, uz objašnjenje da se Tadić u nedelju bori sa "otvoreno proruskim" kandidatom.

Fajnanšel tajms navodi da su značajne evropske energetske kompanije poput austrijskog OMV-a i mađarskog Mola izrazile spremnost da plate znatno više za NIS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: