Istraga napada u Suvoj Reci

Bomba koja je izazvala eksploziju u Suvoj Reci podmetnuta je ispod sedišta vozača automobila, saopštila Kosovska policijska služba.

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2008.

07:27

Default images

Eksplozija se dogodila juče u Suvoj Reci, dok je vozilo Ministarstva za rad i socijalno staranje bilo u pokretu. U trenutku eksplozije u vozilu je bilo petoro putnika, četvoro savetnika i vozač.

U prvom policijskom saopštenju o eksploziji objavljeno je da je prva istraga pokazala da se radi o ručnoj bombi postavljenoj pod automobil, ali je kasnija istraga pokazala da je bomba postavljena pod vozačevo sedište, u unutrašnjosti automobila.

Svi povređeni su Albanci, izjavio je portarol KPS Veton Eljašani.

Policija je saopštila da su vozač i troje savetnika, dve žene i jedan muškarac, teško povređeni, dok je jedan od njih zadobio lakše povrede.

Policija nije saopštila mogući motiv potmetanja bombe.

Za sada u Prištini nema ni indikacija o tome ko bi mogao stajati iza tog napada.

Prve teorije kao veoma moguće aktere pominju one koji su nezadovoljni najnovijim sastavom vlade ili su nezadovoljni Srbinom na čelu Ministarstva rada i socijalnog staranja ili čak i one koji su frustrirani dugim čekanjem albanskog političkog vođstva na signal sa Zapada za proglašenje nezavisnosti.

Bilo koja poruka i bilo ko da stoji iza ovog napada on bi objektivno mogao izazvati loše efekte dva dana pred sednicu Saveta bezbednosti UN, na kojoj se očekuje razmatranje izveštaja o stanju na Kosovu.

To se moglo zaključiti i iz veoma oštrih zvaničnih reagovanja na eksploziju. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu ocenio je da ovakvi akti vode ugrožavanju stabilnosti i izazivanju nesigurnosti kod građana u vreme odluke.

Osuđujući i ocenjujući incident u Suvoj Reci neprihvatljivim, Vlada je zatražila otkrivanje njegovih aktera i njihovo izvođenje pred lice pravde.

Inače, u vezi sa sutrašnjom sednicom Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu, premijer Hašim Tači je rekao da se nada da će to biti poslednja sednica ovog tela posvećena redovnom razmatranju stanja na Kosovu i da će ona otvoriti vrata odluci o konačnom statusu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: