Tadić: Potpisujemo Sporazum sa EU

Boris Tadić je izjavio večeras u Prokuplju da će Srbija sigurno potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Izvor: FoNet, Beta

Nedelja, 13.01.2008.

13:31

Default images

"Ne možemo nikako da odbranimo Kosovo ako se ne integrišemo u Evropu niti možemo ući u Evropu nestabilni, ako ostanemo bez dela svoje teritorije", rekao je predsednički kandidat Demokratske stranke novinarima u Prokuplju.

On je rekao da stav Srbije da se nikad neće odreći Kosova znači da će Srbija, kakav god bude ishod tog pitanja, nastaviti da traži mogućnost da postigne svoj cilj, bez rata, isključivo političkim i diplomatskim sredstvima.

"Inaćenje sa svetom i prkošenje svetu nikako ne može da dovede do pozitivnog rešavanja problema Kosova. Samo pregovori mogu da donesu pozitivne rezultate", rekao je Tadić.

On je kazao da će odluka o pristupanju NATO-u biti isključivo narodna, a ne politička i naveo da je on kao sadašnji i budući predsednik Srbije protiv izgradnje američke, ruske i bilo koje druge inostrane vojne baze na teritoriji Srbije.

Tadić je kazao da će voditi politiku saradnje sa svim vojnim blokovima.

Pre Prokuplja Tadić je posetio Kuršumliju gde je okupljenim građanima rekao da država treba da pomogne nerazvijene opštine i da će se kao predsednik zalagati za ravnomeran regionalni razvoj Srbije.

Dulić: Srbija na raskrsnici

Srbija će se 20. januara naći na raskrsnici između dve politike, dva puta - prošlosti i budućnosti, izjavio je Oliver Dulić.

Predsednik Skupštine Oliver Dulić rekao je za predstojeće izbore da su najvažniji posle petooktobarskih promena. "Jedna je politika koja je devedesetih stvarala lažnu sliku ponosne Srbije, a zemlja je bila izolovana, ekonomski upropašćena, u sukobu sa svetom. Druga politika pokušava Srbiji da donese mir, stabilnost, dugoročnu ekonomsku perspektivu, integracije u EU", rekao je Dulić za Novosti.

Dulić, koji je i funkcioner Demokratske stranke, je rekao da nema dilemu Boris Tadić i Tomislav Nikolić ući u drugi krug izbora i dodao:

"Izbori će biti teški. Nikolić će osvojiti mnogo glasova, ali sam ubeđen u Tadićevu konačnu pobedu."

Dilema koja će se trećeg februara postaviti pred sve stranke biće vrlo laka, konstatovao je Dulić.

"Ako ne podržite Tadića, onda je jasno da podržavate Nikolića. Jer, kada se bira između dva puta, niko ne može da ostane po strani", kaže on.
Predsednik Skupštine očekuje, kako je rekao da Srbija posle lokalnih izbora, 11. maja, uđe u duži miran period i da "prve sledeće izbore imamo tek 2011, kada ovoj Vladi ističe mandat".

Sličan stav svom stranačkom kolegi je izneo danas i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić koji je izjavio agenciji Tanjug da se Srbija na predsedničkim izborima 20. januara izjašnjava i o tome da li želi da se priključi Evropskoj uniji i da bude njen punopravni član.

"EU nema apsolutno nikakvu dilemu da je Srbija dobrodošla. Potreban je još jedan glas, još jedna zemlja treba da se složi sa priključenjem Srbije Uniji, a to je sama Srbija", izjavio je Jeremić prilikom posete nacionalnoj agenciji.

On je izrazio i nadu i uverenje da će se Srbija opredeliti za članstvo u EU i, u intervjuu koji će Tanjug u celini emitovati sutra, još jednom naglasio da su "predsednički izbori 20. januara prilika za to".

Ljajić: Izbori kao referendum

Predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić ocenio je danas su predstojeći predsednički izbori ravni referendumu, jer se odlučuje o evropskoj i Srbiji iz 90-tih godina prošlog veka. Ljajić je, na konferenciji za novinare u sedištu Pirotskog okruga, istakao da je SDP podržao predsedničkog kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića i dodao da su predstojeći izbori najneizvesniji od svih izbora održanih od 2000. godine.

"Pobeda Borisa Tadića neće biti laka, ali verujem u nju", kazao je predsednik SDP i dodao da je razlika u vođenju politika predsedničkih kandidata Srpske radikalne stranke i DS nepremostiva.

Ljajić je istakao da niko ne bi smeo ni da pomisli da oduzima Srbiji deo njene teritorije da je članica Evropske unije i zaključio da ona ne teži tom članstvu "zato što je to moderno, već zato što se time otvaraju velike perspektive građanima".

Grubješić: Tadić će pobediti

G17 plus je ubeđen da će Tadić pobediti na predsedničkim izborima, izjavila je Suzana Grubješić, članica Predsedništva te stranke.

Ona je rekla da većina građana podržava njegovo zalaganje za očuvanje teritorijalnog integriteta i evropski put Srbije. "Ako se, kojim čudom, građani opredele za radikalskog kandidata, ne verujem da je moguć opstanak ove vlade. Za G17 plus nema kohabitacije s Nikolićem", rekla je Grubješić za Blic. Ona očekuje da Srbija u najskorije vreme, već 28. januara, potpiše SSP.

"Svako oklevanje ili odbijanje s naše strane, nanelo bi štetu samo nama, a ne EU. Sporazum je u svom najvećem delu trgovinski sporazum između Srbije i EU i ni na koji način ne utiče na teritorijalni integritet Srbije. Sporazum za Srbiju znači napredak, više investicija, više radnih mesta i bolji životni standard za građane", rekla je Grubješić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: