Sukob na Sardiniji oko đubreta

Sardiniji je rano jutros izbio sukob policije i demonstranata koji su protestvovali zbog namere stvaranja deponije.

Izvor: B92

Subota, 12.01.2008.

12:37

Default images

Plan je da se napuljsko đubre deponuje na tom italijanskom ostrvu. Oko 1.000 ljudi, uglavnom mladih, izašlo je na ulice glavnog sardinijskog grada Kaljarija da bi se usprotivili smeštanju dela od oko 100.000 tona raznih otpadaka koji su se nagomilali u Napulju.

Demonstranti su bacali kamenje, flaše i druge predmete na policajce, koji su odgovorili suzavcem i upotrebom palica, javila je agencija DPA. Prema italijanskom listu "Republika", nekoliko ljudi je povređeno, a 10 je privedeno.

U Napulju je "kriza đubreta" izbila pre petnaestak dana kada su đubretari prestali da ga odvoze zbog nedostatka prostora na postojećim deponijama.

Napulj i cela Kampanja već godinama kubure s ovim problemom, deponije su pune, a lokalne vlasti blokiraju napore da se otvore nove, ili privremene deponije.

Deo problema leži u tome što je, kako se veruje, organizovani kriminal prodro u tu delatnost.

Premijer Romano Prodi je juče imenovao bivšeg ministra unutrašnjih poslova Đanija de Đenara za "specijalnog komesara" koji u roku od sledeća četiri meseca treba da reši krizu sa smećem u Napulju.

Sardinija je jedna od retkih oblasti Italije koja je ponudila da uskladišti deo smeća iz Napulja. Prvi brod sa oko 1.500 tona smeća stigao je sinoć na to predivno ostrvo, jedno od najprivlačnijih turističkih destinacija u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: