DRAGISA PESIC MANDATAR NOVE VLADE

Izvor: B92

Utorak, 17.07.2001.

17:12

Default images
Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica saopstio je da je novi mandatar savezne vlade visoki funkcioner Socijalisticke narodne partije Crne Gore Dragisa Pesic, javlja Radio B92. Kostunica je rekao da je svoj predlog vec uputio predsednicima oba veca Savezne skupstine koja bi na samom pocetku naredne nedelje trebalo da izglasa novi sastav nove savezne vlade. “Nema potrebe da se bavimo formalnostima, a ime gospodina Pesica je dovoljno poznato i u njegovoj stranci i u radu dosadasnje savezne vlade, on je bio ministar finansija, to je vise nego ozbiljna i odgovorna funkcija u svakoj vladi, a pogotovo u vladi koja prolazi kroz teskoce tranzicije, kroz koje prolazi nasa vlada. Hteo bih odmah da istaknem da ta vlada nece biti privremena, nece biti prelazna, to je jednostavno, nova savezna vlada” istakao je Kostunica.

Jugoslovenski predsednik je ponovio da ce dva osnovna zadatka nove vlade biti nastavak integracije zemlje u medjunarodne organizacije, pre svega finansijske, i resavanje odnosa izmedju Srbije i Crne Gore. Vojislav Kostunica je dodao da sa zadovoljstvom moze da istakne da su se DOS i koalicija “Zajedno za Jugoslaviju” dogovorili o rokovima za popunu saveznih pravosudnih organa, to jest o funkcijama saveznog tuzioca, sudija Saveznog ustavnog suda i Saveznog suda.

Zahvaljujuci se na ukazanom poverenju, mandatar nove savezne vlade Dragisa Pesic je rekao da ce licno uciniti sve da odgovo ovom, kako je rekao veoma teskom i odgovornom zadatku. Pesic je naglasio da ce savezna vlada biti paritetna i da ce sve odluke donositi vecinom glasova. On je rekao i da je postignut konacan dogovor o podeli resora u vladi. “Zelim da vas obavestim i o tome da ce savezna vlada imati deset clanova, i to pet iz republike Srbije i pet iz Crne Gore, tako da ce DOS odrediti ministre za spoljnje poslove, finansije, unutrasnje poslove i etnicke zajednice a potpredsednik vlade ce voditi i poslove ministarstva za ekonmske odnose sa inostranstvom. Koaliciji “Zajedno za Jugoslaviju” pripasce mesto predsednika vlade i cetiri resora, i to ministarstvo vojske Jugoslavije, privrede u kom ce biti i poljoprivreda i unutrasnja trgovina, saobracaja i telekomunikacija kao jednog ministarstva i ministarstvo pravde” rekao je Pesic.

I Vojislav Kostunica i Dragisa Pesic najavili su da ce savezna vlada odmah po formiranju pristupiti izradi platforme za redefinisanje odnosa Srbije i Crne Gore koju ce ponuditi na siroku javnu raspravu. Jugoslovenski predsednik je rekao da ce se efikasnost i uspeh savezne vlade ogladati i u brzini resavanja nasledjenih problema izmedju dve rebulike clanice federacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: