Tadić: Srbija u EU na kraju mandata

Boris Tadić je uveren da će na kraju njegovog sledećeg predsedničkog mandata Srbija biti članica Evropske unije.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.01.2008.

07:27

Default images

"Moramo da stvorimo uslove za bolji život, a to je moguće jedino ako se Srbija otvara, ide ka Evropi i ako se ne izoluje", rekao je predsednički kandidat Demokratske stranke i aktuelni predsednik Srbije novinarima u Zaječaru, gde je na centralnom gradskom trgu razgovarao sa građanima.

Prema njegovim rečima, apsurdno je to što u Srbiji danas ima onih koji bi da državu odvedu u samoizolaciju, i vrate je u devedesete godine prošlog veka.

"Ranije nas je izolovao svet, a sada postoje naznake da neki ljudi iznutra, posebno političari, žele da izoluju našu zemlju, i to bi bilo strašno. To bi bilo kao da pucamo našim građanima u kolena", rekao je Tadić. "Ja nikada neću odustati od evropske budućnosti naše zemlje, kao što nikada neću odustati od odbrane integriteta naše zemlje na Kosovu, i to su dva centralna stuba politike koju ću voditi u narednom periodu", rekao je Tadić.

Tadić kaže da je uveren da je Srbija na dobrom putu i istakao da je građanima bolji život na dohvat ruke ukoliko država nastavi putem evropskih integracija, koji je započet 2000. godine.

"Niko se nije menjao tako što se vraćao na staro, na neuspešne mere, na neuspešna rešenja. Oni koji se menjaju tako što poboljšavaju svoju zemlju i uvode nova rešenja - oni postižu uspeh", rekao je Tadić, koji je u Zaječaru danas obišao i Udruženje za razvoj etnoturizma i ručnog tkanja "Snohvatice".

Tadić je danas boravio i u Negotinu gde je obišao kuću kompozitora Stevana Mokranjaca i održao tribinu u Domu kulture.

"Čvrsta podrška građana Tadiću"

Dragoljub Miæunoviæ (FoNet, arhiva)
Ukoliko u EU ne bude saglasnosti da Srbija 28. januara potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović smatra da to neće uticati na podršku građana predsedničkom kandidatu te stranke Borisu Tadiću.

Mićunović je sinoć u Poligrafu B92 izjavio da ukoliko Srbija bude pozvana da potpiše Sporazum, to treba da učini jer, kako je rekao, "to nije više dečija igra, već ozbiljan državni posao".

"Moguće je da dođe i do odlaganja, što ne bi bilo dobro. Mislim da bi to trebalo što pre da se završi, da mi onda krenemo u jedan ekonomski oporavak i ekonomsku stabilnost", rekao je Mićunović.

Mićunović, ipak, veruje da će Sporazum biti potpisan.

"U svakom slučaju, nepotpisivanje mu ne može škoditi, on ima druge snažne argumente i ja verujem da će građani to razumeti", smatra Mićunović.

On je kazao i da bi eventualno odlaganje bilo privremeno i da ne bi značilo udaljavanje od Evrope.

Mićunović veruje da će, ukoliko u drugom krugu predsedničkih izbora budu bili Boris Tadić i Tomislav Nikolić, Demokratska stranka Srbije i Liberalno-demokratska partija podržati Borisa Tadića.

Jeremić: Potpisivanje SSP pomaže Tadiću

Vuk Jeremić pozvao je EU da do kraja januara potpiše sa Srbijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju jer bi to moglo da utiče na ishod rezultata predsedničkih izbora.

Ministar spoljnih poslova Srbije je, u intervjuu londonskom Fajnenešel tajmsu, rekao da ispitivanja javnog mnjenja pokazuju neizvesnu trku aktuelnog predsednika Srbije i kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića i kandidata radikala Tomislava Nikolića.

Očekuje se da njih dvojica, posle prvog kruga izbora 20. januara, odmere snage u drugom krugu, 3. februara.

"Napredak na planu potpisivanja Sporazuma bi pokazao da članstvo u Uniji nije san, već stvarnost. Kada je ishod glasanja toliko neizvestan, rezultat je osetljiv i na najmanju promenu", rekao je Jeremić.

Ministar Jeremić je prethodna dva dana u Briselu apelovao na Evropsku uniju da 28. januara donese odluku o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju sa Beogradom pre drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: