"Radikalne mere za Napulj"

Italijanski premijer obećao radikalna rešenja da bi se prevazišla kriza nastala zbog tronedeljnog zatrpavanja Napulja smećem.

Izvor: B92

Sreda, 09.01.2008.

09:25

Default images

Mere podrazumevaju otvaranje novih deponija i momentalno uklanjanje tona smeća sa ulica Napulja. Vojska će imati ključnu ulogu u rešavanju krize sa đubretom. To je deo plana premijera Italije Romana Prodija. On će angažovati vojsku, jer pokušava da zaplaši mafiju, koja, po njemu, nedeljama blokira rad komunalnih službi. Premijer je najavio i otvaranje novih deponija.

"Vojska je signal da smo odlučni. Mi nećemo trpeti ucene sindikata, kriminalaca, koji kontrolišu komunalni sistem. Sada smo rekli da ćemo očistiti grad bez njihove pomoći", objašnjava Prodi.

Brda smeća gomilaju se od 21. decembra prošle godine, kad su đubretari prestali da sklanjaju đubre.

Vojska je bagerima očistila prilaze školama i državnim institucijama. Ipak, smeće je samo natrpano u veće gomile.

U gradu neprestano traju nemiri jer građani, u strahu od zaraza i iz protesta, pale đubre, što samo pogoršava situaciju.

Lokalna mafija godinama onemogućava rešavanje problema odlaganja smeća u južnoj Italiji, jer je odnošenje smeća unosan posao, koji je iz ruku mafije preuzela država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: