EU: Koštuničin stav vrlo oštar

Stav Vojislava Koštunice da EU mora da bira između sporazuma sa Srbijom i misije EU na Kosovu u Briselu je ocenjen kao vrlo oštar.

Izvor: B92

Utorak, 08.01.2008.

09:19

Default images

Takvo upozorenje premijera Srbije u Briselu je pažljivo analizirano, javlja BBC pozivajući se na diplomatske izvore. Isti izvori, međutim, ukazuju da, za razliku od Koštunice, EU na rešavanje statusa Kosova i približavanje Srbije Uniji ne gleda kroz prizmu isključivosti "jedno ili drugo".

Iako je od Koštuničinog saopštenja prošlo nekoliko dana, zvaničnici u Briselu za sada odbijaju da ga javno komentarišu. U Briselu ponavljaju da su približavanje Srbije Evropskoj uniji i rešavanje statusa Kosova odvojeni procesi.

Prema rečima Kristine Galjak, portparolke Havijera Solane, ta dva pitanja su među najvažnijim ciljevima EU u narednim mesecima.

Oba ta pitanja će, kako se očekuje, biti na dnevnom redu sastanka ministara inostranih poslova zemalja Unije 28. januara, ali za sada nije jasno ni da li će tom prilikom Srbija biti pozvana da sa EU potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju niti da li će Unija doneti odluku da na Kosovo pošalje svoju civilnu misiju koja bi zamenila sadašnju administraciju Ujedinjenih nacija.

Kada je reč o odnosima sa Srbijom, neke zemlje EU, u prvom redu Holandija, insistiraju na tome da Srbija može da potpiše Sporazum tek nakon što Haškom tribunalu izruči generala Ratka Mladića.

Što se tiče slanja misije na Kosovo, još nije jasno da li će se zemlje Unije dogovoriti o pravnom osnovu za njeno upućivanje.

Većina članica Unije smatra da bi dovoljno pravno pokriće bio poziv generalnog sekretara UN Ki Mun Bana Evropskoj uniji da na osnovu postojeće Rezolucije 1244 uputi misiju na Kosovo.

Vlade nekih zemalja Unije, međutim, smatraju da to nije dovoljno i da bi odlazak misije EU eksplicitno trebalo da odobri Savet bezbednosti novom rezolucijom o Kosovu.

Rupel: EU ili Kosovo - lažna dilema

Jutros, tokom radnog doručka sa briselskim dopisnicima centralnih evropskih medija, u Ljubljani, slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel je pre svega govorio o Kosovu, prenose slovenački mediji.

Pretnje premijera Srbije Vojislava Koštunice da će Srbija prekinuti približavanje EU ukoliko na Kosovo pošalje civilnu misiju, Rupel je ocenio kao lažnu dilemu, dodavši da se radi o nesporazumu, jer većina stanovnika Srbije podržava približavanje EU. "Osim toga, EU je potrebna Srbija, i od strateškog značaja je da se Srbija približi EU", rekao je Rupel i dodao da će o tom detaljnije govoriti sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem, koji u posetu Sloveniji stiže u petak.

Rupel je evropskim novinarima rekao i da što pre treba potpisati Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji sa Srbijom, kao i da se Slovenija zalaže da se na to privole i neke države EU, koje su za sada još uvek skeptične.

Rupel je istakao i da pitanja statusa Kosova i približavanja Srbije EU ne bi smela da se povezuju, jer se radi o odvojenim stvarima, koje će se odvojeno i nastaviti, ako i dođe do zapleta u jednom od tih pitanja.

Povodom pitanja statusa Kosova, Rupel je rekao i da na Kosovu neće doći do jednostranog proglašenja nezavisnosti, već će doći do dogovora kako rešiti to pitanje, što ne znači da bi morali da se nastave pregovori Beograda i Prištine, jer prema ocenama Evropskog saveta, takvi pregovori ne bi doneli napretke.

Iako je slovenački ministar tom prilikom rekao da sa rešavanjem pitanja Kosova ne treba žuriti, dodao je i da to ne treba da bude sporo i sa novim odlaganjima.

"Pitanje Kosova je preozbiljno da bi ga olako shvatali", rekao je Rupel i dodao da će Slovenija i njeno predsedništvo EU pratiti odluke Evropskog saveta, koji je u decembru odlučio da na Kosovo pošalje civilnu misiju.

Prema Rupelovom mišljenju, civilna evropska misija trebalo bi da na Kosovo ode što pre.

Popović: EU mora da izabere

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović poručio je danas da će Evropska unija morati da izbere - "Srbija ili marionetska tvorevina" Kosovo.

"EU će, ako želi da postanemo partneri, Sporazum morati da potpiše samo sa celom, a ne sa osakaćenom Srbijom. Vreme će pokazati da je Srbija večna, dok su marionetske tvorevine samo sezonska pojava. Izbor je, dakle, na Evropskoj uniji", kazao je Popović.

Potpredsednik DSS-a dodao je da Srbija čeka odgovor Evropske unije da li će 28. januara odlučiti da sa Srbijom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ili će, kako je naveo, na Kosovo poslati svoje trupe za "rasparčavanje" Srbije.

"Ako EU reši da izneveri osnovne principe na kojima je osnovana, prekrši Povelju UN i Rezoluciju 1244 i nezakonito pošalje svoju misiju zarad stvaranja marionetske kvazitvorevine, tog trenutka, sasvim je jasno, više ne postoji sporazum sa Srbijom", istakao je Popović.

On je poručio da je za Srbiju sloboda zemlje iznad svega i iznad svakog interesa, i da će EU, ako želi partnerstvo, morati to da poštuje.

Đelić: Sporazum što pre

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je cilj Srbije da sa EU što pre potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da za potpisivanje Sporazuma ima ovlašćenje Vlade.

Đelić je u pisanoj izjavi kazao da su pridruživanje EU i rešavanje statusa Kosova dva odvojena pitanja i da je Srbija za takav stav dobila jasnu potvrdu međunarodne zajednice.

"Nema nikakvog razloga da sada sami ta dva pitanja hipotetički povezujemo", naveo je Đelić i podsetio da Vlada Srbije ne prihvata misiju EU na Kosovu bez odluke Saveta bezbednosti UN.

Kolundžija: Odvojeni procesi

Šefica poslaničkog kluba Demokratske stranke Nada Kolundžija kaže da izjavama zvaničnika iz DSS-a nije promenjen stav države da su Kosovo i EU dva odvojena procesa.

Ona očekuje da Srbija 28. januara potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Unijom, i ne veruje da bi DSS mogao da zatim bojkotuje ratifikaciju tog sporazuma u parlamentu Srbije.

"Ja verujem zaista da je naš izbor ka evropskim integracijama donet, ne na osnovu nekih emocionalnih ili bilo kojih drugih razloga, već da je to izbor koji je Srbija donela zbog vrlo jasnih činjenica koje ukazuju da je to najbolji put za Srbiju. Ne verujem da će se to dovesti u pitanje, ne vidim mogućnost da neko ima ozbiljnu argumentaciju da to opredeljenje ugorzi, tako da ja iskreno verujem da DSS, vodeći računa o interesima građana Srbije, da će donositi odluke koje jesu u njihovom interesu. Naravno da je, s druge strane, pitanje rešavanje statusa Kosova i Metohije izuzetno važno pitanje za Srbiju i da u tom smislu Srbija ne može da ima popustljiv stav“, rekla je Kolundžija.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić pre nekoliko dana bio je izričit kada je izjavio da će Srbija 28. januara sa EU potpisati već parafirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Đelić je u ime Vlade ovlašćen da stavi svoj potpis na taj sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: