Slovenija za potpisivanje SSP

Slovenački zvaničnici objavili su da će jedan od njihovih prioriteta biti podrška jačanju evropske perspektive Balkana i Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 08.01.2008.

09:02

Default images

Na Brdu kod Kranja održana je zajednička sednica Evropske komisije i Vlade Slovenije, koja je preuzela predsedavanje Uniji.Slovenački zvaničnici kažu da su ispunjeni uslovi da Srbija već ovog meseca potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Unijom.

U Ljubljani, takođe, veruju da će do kraja njihovog predsedavanja Uniji biti rešen status Kosova.



U razgovoru sa stranim novinarima šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel rekao je da ne veruje da će na Kosovu doći do jednostranog proglašenja nezavisnosti, već da će o statusu biti postignut dogovor.

Sa rešavanjem pitanja statusa ne bi trebalo žuriti, rekao je Rupel, jer je reč o velikom izazovu. Rupel je danas najavio formiranje radne grupe koja bi trebalo da Srbiji pomogne u daljem približavanju EU, a u kojoj bi trebalo da budu predstavnici sadašnje i buduće predsedavajuće EU - Slovenija i Francuska, kao i predstavnici Evropske komisije i Saveta EU.

O tome je Rupel razgovarao i sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom i komesarkom za spoljne odnose Benitom Ferero-Valdner, posle čega je izjavio da će sa sagovornicima predložiti da se formira pomenuta radna grupa, po ugledu na grupe kakve su pravljene da bi se pomoglo Hrvatskoj pre no što je započela pregovore o pristupanju EU.

Pomenuta radna grupa trebalo bi da podstakne napredovanje Srbije u smeru EU, ali i da joj pomogne u ispunjavanju uslova, pri čemu je ministar Rupel posebno istakao saradnju Srbije sa Haškim sudom.

Rupel smatra da Srbiju treba što pre pozvati da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i da je približavanje Brisela i Beograda u obostranom interesu.

"Ja sam jedan od onih koji veruju da Sporazum treba potpisati što pre, po mogućstvu do kraja ovog meseca, ali u to je potrebno ubediti još neke naše kolege", rekao je Rupel stranim novinarima na brifingu o prioritetima Slovenije tokom predsedavanja EU.

Za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potrebna je saglasnost svih 27 članica Evropske unije i Rupel je priznao da u tom pogledu ima problema u nekim prestonicama.

Ministar spoljnih poslova će sa zvaničnicima EU razgovarati o evropskim integracijama i o statusu Kosova, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Janša za jedinstvo unutar EU

Slovenija će se zalagati za jedinstvo unutar Unije u rešavanju pitanja Kosova, rekao je premijer Janez Janša, koji je uzburkao stasti u regionu izjavom da je situacija u Bosni veća pretnja stabilnosti regiona nego Kosovo.

"EU treba da izgradi zajednički stav u rešavanju preostalih pitanja i da pronađe rešenje koje će stabilizovati region", rekao je Janša.

Ren: Srbija da ispuni uslov - Hag

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je danas u Sloveniji da Srbija mora da ispuni uslov pune saradnje sa Haškim tribunalom pre nego što potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"Neophodno je da svi u Srbiji shvate da ovaj uslov ostaje i da je on od suštinskog značaja za zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je Ren posle sastanka sa slovenačkim zvaničnicima na Brdu kod Kranja.

Evropski komesar za proširenje najavio je da će o tome uskoro razgovarati sa novim glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom.

"Uskoro ću razgovarati sa novim glavnim tužiocem Haškog tribunala i tražiti da i on oceni saradnju Srbije sa Sudom. Suštinski je važno da svi u Srbiji shvate da uslovi ostaju nepromenjeni i da je njihovo ispunjavanje od ključne važnosti za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, kazao je Ren.

"EU podržava međunarodno pravo i pomirenje na zapadnom Balkanu i zato EU dobro sluša mišljenje Haškog tribunala", rekao je Ren i dodao da će 2008. godina biti ključna za zapadni Balkan".

Istovremeno, Ren je izrazio i zadovoljstvo zbog toga što je Slovenija, kao jedan od prioriteta svog predsedavanja EU, upravo odredila zapadni Balkan i dalje širenje EU.

Evropski komesar za proširenje rekao je da je Komisija tehnički spremna za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, ali da je na potezu vlada u Beogradu, koja mora da ispuni preostale uslove, odnosno u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

Francuska promenila mišljenje o širenju EU

Francuska, koja posle Slovenije, u drugoj polovini ove godine, predsedava EU, odbacila je sumnje u korist daljeg širenja EU i sada ga podržava, pre svega na države zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, koju vidi kao stub stabilnosti u regiji, izjavio je francuski državni sekretar za evropske poslove Žan-Pjer Žuje.

U izjavi za britanski list Fajnenšel tajms, a koju prenose slovenački mediji, Žuje je rekao i da bi dodatnim širenjem EU mogla da postane jača sila u međunarodnim odnosima i dodao da je do promene u pristupu francuske vlade došlo nakon što su francuski birači, na referendumu 2005. godine, obacili tadašnji predlog ustavne povelje EU.

"U oblasti evropskih poslova tokom poslednje dve godine prešli smo veoma važan Rubikon. Nekada smo verovali da je federalnije uređena Evropa nužna za veću povezanost EU i da bi dalje širenje bilo u suprotnosti sa tom težnjom, jer bi onemogućavalo efikasno funkcionisanje Unije", kaže on.

"Sada smo to protivljenje prevazišli", rekao je Žuje i dodao da u Francuskoj do sada nije bilo učinjeno dovoljno da se predstave prednosti širenja EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: