DJINDJIC: ZA EVROPU ‘URGENTNO’ NE ZNACI ISTO STO I ZA NAS

Izvor: B92

Nedelja, 15.07.2001.

17:04

Default images
Uoci sastanka ministara EU u Briselu u ponedeljak gde ce se razgovarati o raspodeli novcane pomoci Jugoslaviji i najave da ce od te sume samo 75 miliona biti upuceno kao bespovratna pomoc Beogradu premijer Zoran Djindjic izjavio je da je "sokiran farsom" u koju se pretvorila obecana pomoc Zapada. On je u intervjuu nemackom “Spiglu” upozorio da se, ukoliko ocekivana finansijska injekcija izostane, najkasnije u septembru mogu ocekivati demonstracije i socijalni nemiri.

U izjavi za B92, Djindjic kaze da je osnovni motiv za nezadovoljstvo najava da ce Srbiji biti uplaceno 75 a ne 120 miliona eura bespovratne pomoci, sto je trazila ovdasnja vlada. Evropska investiciona banka zahteva da se prvo od obecanih 300 miliona Eura odbije dug Jugoslavije od 225 miliona. Djindjic kaze da je Jugoslavija trazila mogucnost da se namirivanje dugova odlozi a da se zbog situacije u zemlji svih 300 miliona sada uplati kao bespovratna pomoc.

“Na nasu zalost, njihov princip je, da ne daju nove kredite dok se dugovi ne izmire”, rekao je srpski premijer za B92, dodajuci da su problem i termini uplata: “U odluci koja je u sredu doneta na pripremnom sastanku, receno je da ce one biti raspolozive tri meseca nakon sto ovih 225 miliona bude uplaceno. Ako ce to biti uplaceno pocetkom avgusta, to znaci u novembru novac biti raspoloziv. Znaci, ta urgencija znaci da ce u oktobru i novembru novac biti raspoloziv. To zvuci vrlo brzo sa stanovista Evropske komisije i Evropske investicione banke, ali sa naseg stanovista to zvuci vrlo sporo. Razgovarao sam sa vecinom predsednika vlada evropskih zemalja u sredu, cetvrtak i petak, da tih 75 miliona bude rasopolozivo odmah pocetkom avgusta, ali za to je potrebno doneti jednu drugaciju odluku u ponedeljak.

Problem je sto sa stanovista drugih, demokratrskih, normalnih, razvijenih zemalja mesec dana, sest meseci, godinu dana, pet godina, drugacije izgledaju nego sa stanovista nas gde je svaki dan bitan. Zbog toga postoji jedno malo nerazumevanje u tempu izmedju njih i nas i ja sam bio prisiljen da iskoristim jedan vazan evropski medij da bih skrenuo paznju na cinjenicu da kad oni donesu odluku sa naslovom ‘urgentno’ to uopste ne mora da znaci da je u nasem smislu urgentno”, rekao je Djindjic za B92.

Izvor Radija B 92 blizak Saveznoj vladi, medjutim tvrdi, da premijer Djindjic nije dobro obavesten i da ce pomenutih 300 miliona eura biti rasporedjeno upravo onako kako je ranije dogovoreno. Nas izvor naglasava da ova pomoc nije deo paketa Donatorske konferencije vec je utvrdjena nezavisno od nje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: