VLADA SA PARITETNIM BROJEM CLANOVA

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2001.

22:55

Default images
Premijer Srbije Zoran Djindjic potvrdio je u cetvrtak uvece novinarima nakon sastanka DOS sa predsednikom SRJ Vojislavom Kostunicom da je dogovoreno da buduca savezna vlada ima 10, maksimalno 12 ministarstava te da ce to biti paritetna vlada, ali sa paritetnim brojem clanova ne ministarstava. Djindjic je naveo da ce, najverovatnije, biti ukinuta ona ministarstva koja se nalaze na republickom nivou, kao sto su ministarstva za poljoprivredu, zdravlje, telekomuniakcije, unutrasnjo-ekonomsku politiku i ministarstvo vera. Redosled poteza koji bi trebalo da se povuce jeste formiranje savezne vlade u narednih deset dana, predlog novog ustava i raspisivanje saveznih izbora po usvajanju ustava u narednih sest meseci - rekao je premijer Srbije. Djindjic je najavio da ce razgovarati sa potpredsednikom Vlade SRJ u ostavci Miroljubom Labusom i istakao da Labus nije trazio Ministarstvo finansija nego je predlozio da se ono da DSS, sto je DOS prihvatio. "Veceras nismo razgovarali o personalnim resenjima vec o prioritetima, a Kostunica ne samo da nema nista protiv da Labus ostane u Vladi, vec je to i njegova zelja", naglasio je Djindjic. Djindjic je ocijenio da ce buduca savezna vlada biti mnogo kvalitetnija od prethodne, a da bi DPS trebao da prihvati ponudu sa ovako redukovanom vladom, jer je, izmedju ostalog, to ono sto su i oni trazili, a to znaci da bi zajednicki resori bili - odbrana, spoljni poslovi, i, eventualno, carine. "Tesko bi DPS mogao da nadje argumente protiv ove koncepcije", smatra Djindjic, prenosi Srna.

Predsednik SRJ Vojislav Kostunica izjavio je novinarima nakon sastanka sa liderima DOS da bi premijer nove savezne vlade trebalo da bude uticajna licnost iz SNP, kao jedne od najvecih partija u Crnoj Gori. Predsednik SRJ smatra da je najbolji i najkraci put za resenje ustavne krize da Skupstina Jugoslavije donese ustavni tekst sa kojim bi se saglasile skupstine Srbije i Crne Gore, a zatim da se raspisu izbori po tom ustavu, prenosi Srna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: