Promena stava prema EU?

Nakon insistiranja zvaničnog Beograda da između približavanja EU i rešavanja statusa Kosova nema nikakve veze, taj stav se promenio.

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2007.

14:17

Default images

Sada Vojislav Koštunica tvrdi da ako EU želi Srbiju u svom članstvu, može da je dobije samo kao celinu, u čijem sastavu će biti i Kosovo. Međutim, u Ministarstvu inostranih poslova kažu da za sada nema promene u Vladi oko ulaska Srbije u Uniju.

Pred sastanak predsednika država i vlada Evropske unije u petak u Briselu, Beograd je već poslao upozorenje da kada budu donosili odluku o Kosovu, treba da imaju u vidu stav da je uvreda za dostojanstvo Srbije svako nuđenje nadoknade u zamenu za jednostranu nezavisnost Kosova.

Danas se oglasio i ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, koji je naveo da je Srbija protiv dolaska misije Evropske unije na Kosovo jer bi to značilo "početak sprovođenja plana izaslanika UN Martija Ahtisarija".

"Isto tako, uputili smo jasnu poruku da pitanje nove misije može biti rešeno tek pošto se u Savetu bezbednosti UN postigne kompromisno rešenje za budući status Pokrajine", navodi se u izjavi Samardžića.

Međutim, pomoćnica ministra spoljnih poslova Milica Delević kaže za B92 da bi promena politike prema Evropskoj uniji morala da bude zasnovana na odluci čitave Vlade.

Milica Delević pojašnjava i da bi do promene moglo doći u slučaju da odluka o statusu Kosova bude nepovoljna, odnosno ne bude u skladu sa stavom Vlade Srbije.

"I proces rešavanja statusa Kosova, odnosno očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i približavanje Srbije Evropskoj uniji su dva cilja, dva od pet ciljeva na kojima je formirana ova Vlada i u tom smislu promena opredeljenja predstavljala bi nešto o čemu bi se opredeljivala čitava Vlada i svakako da bi se neka rasprava o tome mogla desiti nakon određenih odluka koje u ovom trenutku ne vidim da su donete i ne vidim da se razmišlja o jednom zarad drugog i obratno", objašnjava pomoćnica šefa diplomatije.

Profesor Fakulteta političkih nauka Jovan Teokarević smatra da stav Koštunice predstavlja pojačanu retoriku, koja će biti dominantna u ovom periodu.

Teokarević za B92 navodi i da takvi stavovi imaju za cilj da skrenu pažnju na stavove Beograda članicama Evropske unije.

"Ne verujem ni da premijer Koštunica misli da mi možemo da ubedimo EU kako će ona da odlučivati o tome da li će Srbija ući i kako će ući u EU. Oni samo odlučuju, ne mi! Ne treba se nadati da ako odnosi Beograda i Prištine, ako u bilo kom obliku bude rešen budući status Kosova, ostanu nerešeni u toku sledećih nekoliko godina, to nas neće preporučivati za članstvo u EU. Imam utisak da EU čvrsto stoji na stanovištu da nikada više ne ponovi slučaj primanja u svoje članstvo države kakav je Kipar", smatra profesor Teokarević.

On, ipak, kaže da je ovakva retorika Beograda svakako štetna u svetlu integracija Srbije u Evropsku uniju, ali da će se Srbiji progledati kroz prste zbog teške situacije u kojoj se nalazimo.

"Ako se ona nastavi, recimo, posle nekoliko meseci to neće biti dobra osnova na kojoj treba da gradimo odnose sa EU u bilo kojoj varijanti, sa bilo kakvim budućim statusom Kosova, Srbija će morati da sarađuje sa EU i povodom Kosova, jer bez EU Srbija, na kraju krajeva, ne može ni da promoviše ni da nametne svoje legitimne interese koje ima na Kosovu i Metohiji", navodi Teokarević.

Agencija Tanjug javila je da će šefovi država ili vlada Evropske unije oceniti u petak da je pregovarački proces o budućem statusu Kosova iscrpljen i da je Unija spremna da preuzme glavnu ulogu u okončanju procesa i primeni rešenja. O predstojećem sastanku šefova država i vlada EU možete čitati u posebnoj vesti.

Kojen: Bez Kosova nema ni EU

Nekadašnji koordinator državnog pregovaračkog tima Leon Kojen ocenjuje da se evropske zemlje, pa i SAD, mogu navesti na preispitivanje svojih namera da podrže nezavisnost Kosova samo ozbiljnim političkim potezima.

Takav potez bio bi parlamentarna rezolucija, kojom bi se Evropskoj uniji reklo da se s njom ne može potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sve dok ona ne odustane od podrške nezavisnom Kosovu.

"Ovakav potez pokazao bi evropskim političarima da moraju da biraju između Srbije i Kosova, što oni danas ne misle, rekao je Kojen za "Večernje novosti".

On smatra da bi vlada i parlament trebalo da jasno odbace sadašnju ponudu iz Brisela i kažu da bi Srbija mogla da potpiše sporazum jedino ako joj Evropska Unija garantuje teritorijalni integritet.

"Kosovo ili EU - lažna dilema"

Ukoliko bi parlament usvojio rezoluciju kakvu predlaže Leon Kojen, najviše što bi se postiglo je da EU, na nivou Saveta ministara unije ostavi zemljama članicama da se izjasne šta o tome misle, smatraju učesnici okruglog stola Evropskog pokreta u Srbiji.

Oni smatraju da se ovakvim izjavama plasira lažna priča da su pitanje Kosova i evropskih intergacija Srbije povezana.

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda smatra da takve inicijative samo stvaraju neizvesnosti.

"Onespokojava građane jer ih podseća na neka vremena gde se smanjuje izvesnost za sutrašnjicu, ja očekujem da ukoliko budemo imali izbore u veoma skoroj budućnosti, da će ti uzbori biti prilika za građane da kazu sta je to sto ih interesuje da li je to izvesnost za sutrasnjicu i samim tim evropa i evropske integracije nemaju altirnative", kaže Vejvoda.

Funkcioner Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Goran Svilanović kaže da Srbija može danas da odluči u parlamentu da neće u EU, ali da je pitanje da li će to da utiče na status Kosova.

"Hoću da kažem, dilema Kosovo ili Evrospka unija je lažna i ona je namerno plasirana, mi možemo da kažemo 'ne' Evropskoj uniji, a da time ni za pedalj ne promenimo poziciju Britanije, Francuske, Nemačke... One imaju svoj stav o tome, i one će kao države realizovati svoj stav o tome", smatra Svilanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: