Ljajić: Ima političke volje

Rasim Ljajić kaže da je izveštaj glavne tužiteljke haškog suda Karle del Ponte "mogao da bude izbalansiran".

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2007.

11:37

Default images

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom rekao je za B92 da je u izveštaju Del Ponteove Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, "koji je generalno negativan, moralo da se konstatuje da je od 46 optuženika, koliko potražuje Tribunal, isporučeno 42, među kojima i najviši funkcioneri države".

"Ne može se reći da su Ratko Mladić i Radovan Karadžić, i u političkom i svakom drugom smislu, važniji od Slobodana Miloševića i drugih visokih funkcionera koji su isporučeni tom sudu", naveo je Ljajić.

On je rekao da Del Ponteova ne može da kaže da ne postoji politička volja da se isporuče preostali optuženici, posebno ako se pre mesec dana, prilikom posete Beogradu, uverila da postoji politička spremnost kod svih državnih organa da se ta obaveza izvrši.

U ovom momentu nismo na tragu tim optuženicima, ali postoji vrlo jasan plan, a neke stvari ćemo morati da menjamo u hodu, poput bolje koordinacije među službama bezbednosti, kazao je Ljajić.

Negirajući tvrdnju Tribunala da je vlast u Beogradu prošle godine "pregovarala sa Mladićem", Ljajić je rekao da postoje "realne indicije" da se Karadžić do avgusta 2004. godine krio u Srbiji.

"Informacija iz Tribunala da se on, prema kazivanju njegove supruge Ljiljane Karadžić, nalazio u Srbiji, tačnije na Novom Beogradu, do avgusta 2004. godine, nije u potpunosti potvrđena, ali smo posle naših sveobuhvatih akcija, zaključili da postoje realne indicije da je ta informacija tačna", rekao je Ljajić.

On je kazao da je Hag došao do tih saznanja tek sada, nakon više od dve godine, "kao što smo i mi dolazili do nekih saznanja o Mladiću po dve ili tri godine kasnije".

Prema njegovim rečima, pritisci međunarodne zajednice i tribunala neće prestati dok u potpunosti ne izvršimo obaveze prema tom sudu.

"Moramo da završimo tu priču jer trpimo enormnu štetu u svakom smislu zbog toga što se ova četvorica ljudi još uvek nalaze na slobodi", rekao je Ljajić, navodeći da je to glavna prepreka napretku naše zemlje.

Ljajić je naglasio da i ako potpišemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživnju sa EU u januaru, opet će nas čekati ovaj problem.

"Mi radimo kao da je Mladić u Srbiji, a izgleda da bi nam jedino verovali kada bismo kazali tačno u kojoj se on zemlji nalazi, kao što su to uradili Hrvati sa (Antom) Gotovinom", zaključio je Ljajić.

Vukčević: Nisu zatvorena vrata sporazumu sa EU

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da izveštaj Karle del Ponte "nije tako crn kao što se čini", da nije zatvorio vrata Srbiji za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom, kao i da srpske vlasti ne trguju isporučenjem Ratka Mladića za neke bitnije ciljeve.

Vukčević za "Blic" tvrdi da vlasti Srbije, suprotno tvrdnji Del Ponteove, i dalje ne znaju gde se Mladić i Radovan Karadžić kriju i da njihovim hapšenjem i izručenjem ne taktiziraju, odlažući ih za ključan momenat i krupnija uslovljavanja učlanjenjem u Evropsku uniju.

Kao jedan od dokaza da srpske vlasti znaju gde su begunci, ali ne žele da ih uhapse i izruče, Del Ponteova je, kako prenosi "Blic", navela da se Karadžić nalazio duže vreme u Novom Beogradu u Ulici Jurija Gagarina u Bloku 45, još 2004. godine, kao i da mu je u Beogradu, gde je boravio pod vlastitim imenom, izvršena operacija, ali da, uprkos tome, nije uhapšen.

Vukčević je istakao da je tek pre dva meseca od Tribunala dobijena informacija da se Karadžić krio u Novom Beogradu izvesno vreme i da je njegova supruga Ljiljana to potvrdila Sforu.

"Sve što mogu da vam kažem je da Karadžić tada nije bio na proputovanju kroz Beograd i da se izvesno vreme zadržao u Novom Beogradu u Bloku 45, kao i da tu informaciju nismo imali u to vreme", rekao je Vukčević.

Na koji način je Karadžićeva supruga objasnila odakle joj to saznanje, ako nije u kontaktu sa njim, Vukčeviću nije poznato.

"Što se nas tiče, polazimo od pretpostavke da su begunci u kontaktu sa porodicama i zbog toga su nam operativno interesantni, ali dokaza koji bi to i potvrdili nemamo", rekao je Vukčević.

Tokom njegovog poslednjeg susreta sa Del Ponteovom u Beogradu tužiteljka se požalila Vukčeviću da je deprimirana.

"Govorila je kako je ona učinila sve za Srbiju da joj otvori vrata EU, da od ostalih bivših jugoslovenskih republika prima teške kritike kako je u poslednje vreme sve jače naklonjena Srbiji, a da joj, sa druge strane, Srbija nije dala šansu da to iskaže pred Savetom bezbednosti, punom i pozitivnom ocenom, jer nema konačnih rezultata", rekao je Vukčević.

"Žalila se, takođe, kako zna da je Srbija spremna da novom tužiocu (Seržu) Bramercu izruči Mladića i Karadžića onda kada oceni da je to neophodno. Ali, to nije istina. Da znamo gde su, bili bi uhapšeni", dodao je Vukčević.

On je rekao da je iz medija upoznat sa tvrdnjom zamenika visokog predstavnika u BiH Rafika Gregorijana da postoje dokazi da Karadžićeva porodica ima kontakte sa njim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: