Marković: Uprava u pravu

Resorni ministar Milan Marković izjavio da su opravdani zahtevi štrajkača za povećanje plata u državnoj upravi i da je dogovor blizu.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 10.12.2007.

07:26

Default images

"Iako su razlozi opravdani, mislim da nije bilo mesta štrajku, jer smo nadomak dogovora oko svih tih pitanja”, rekao je Marković. "Po onome što ja znam, praktično je dogovor bio postignut ili je tu negde. Ostalo je samo da se izvede matematička računica na relaciji Ministarstvo finansija – sindikat", naveo je Milan Marković. Sindikati uprave dana su stupili u generalni štrajk.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu je dodao da je predložio sekretarijatu zakonodavstva da se promene odredbe Zakona o platama državnih službenika i nameštenika i da odnos između najniže i najviše plate umesto 1:9, bude 1:6.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je i da se donese nov zakon koji će rešiti pitanje statusa zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave i da se tu primeni princip da raspon plata ne moze biti veći od 1:6.

Upitan o reformi državne uprave, Marković je naveo da je taj proces počeo, ali da je stao na ključnom pitanju potrebnog broja državnih službenika i posebnih organizacija organa uprave u sastavu ministarstava.

"Ići ćemo na to da se sistemski reši ovaj problem, da se izvrši analiza i da završimo tu priču koliko nam treba državnih sluzbenika i nameštenika, agencija, organa uprave u sastavu ministarstava", istakao je Marković.

On je dodao da nikom nije najjasnije koliko ljudi radi, koji je status kojih ljudi, zašto je neko u sistemu državnih službenika, a neko nije.

Potežica: Eskaliralo nezadovoljstvo

Predsednik Sindikata zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama Srbije Negoš Potežica istakao je da "nezadovoljstvo eskaliralo u poslednja tri meseca".

On dodaje da je uspostavljen socijalni dijalog sa resornim ministarstvima - sa ministrom za lokalnu upravu u Vladi Srbije, ali do današnjeg dana, iako smo trošili mnogo vremena, rezultate nemamo.

Prema njegovim rečima ponuđeni protokol za potpisivanje od strane sindikata i rešavanje zahteva sindikata još nije potpisan, odnosno realizovan.

Sindikat prihvata predlog bužeta sa povećanjem zarada od osam odsto predviđenih u 2008, ali pod uslovom da se isplate i ostala primanja i naknade - topli obrok, regres i ostali dodaci zaposlenima u državnim organima.

Sindikat predlaže da se zaposlenima u lokalnim upravama zarada poveća za 13,6 odsto za 2008, s tim što bi povećanje išlo iz dva dela - prvo u martu, a drugo u septembru, naveo je Potežica i dodao da "ima još vremena za donošenje i usvajanje lokalnih budžeta".

U RHMZ-u kažu da nemaju pravo na generalni štrajk i svoj protest izražavaju dvočasvnim obustavama rada.

Predsednica sindikata zaposlenih u toj ustanovi Olivera Jovanović kaže za B92 da su njihove plate daleko ispod republičkog proseka.

"Štrajkujemo iz prostog razloga zato što smo Zakonom o platama državnih službenika i Zakonom o državnim službenicima od januara ove godine zaista u ponižavajućem položaju", rekla je ona.

Prema njenim rečima, srednja stručna sprema i nameštenici su ovaj put ostali na nuli, neki čak i sa malo manjim platama.

"Taj profil plate je sada negde oko 16 500-17 000 dinara dinara. Pritom su izdvojeni i sa jako velikom razlikom 25 odsto radnika koji su sa visokom školskom spremom i u nekim višim zvanjima", završava naša sagovornica.

Štrajk u državnoj upravi

Zaposleni u državnoj upravi, organima teritorijalne autonomije i lokalne samuprave stupili su u generalni štrajk zbog niskih zarada.

Od 165 lokalnih uprava na teritoriji Srbije, 105 je danas stupilo generalni štrajk, uz poštovanje minimuma procesa rada, izjavio je predsednik Sindikata zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama Srbije Negoš Potežica.

Zahtevi zaposlenih su uspostavljanje socijalnog dijaloga na svim nivoima, povećanje zarada i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora i niza zakona.

Traže se izmene Zakona o državnim službama i Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, kao i izmena Zakona o državnim organima iz 2001. godine.

U štrajku su zaposleni u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, Republičkom geodetskom zavodu i Republičkom zavodu za statistiku.

Državna uprava i organi teritorijalne autonomije i lokalne samouprave imaju oko 70.000 zaposlenih i njihova plata se kreće od 12.095 dinara do 22.779 dinara.

Polovina zaposlenih u državnoj i lokalnoj upravi, odnosno oko 32.000 njih, članovi su ovog sindikata. Podsetimo, Vlada Srbije već ima aktuelni problem štrajkova naučnih i prosvetnih radnika, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: