Ljajić očekuje negativan izveštaj

Rasim Ljajić očekuje da će Karla del Ponte predati Savetu bezbednosti negativan izveštaj o saradnji Srbije s Haškim tribunalom.

Izvor: B92

Nedelja, 09.12.2007.

13:49

Default images

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom kaže da vlasti nemaju trag koji vodi do Ratka Mladića ali da će intenzivna potraga za njim, i preostalim beguncima, biti nastavljena. Potpredsednik Vlade Božidar Đelić, pozvao je Karlu del Ponte da ne bude previše oštra u kritikama Beograda.

Budući da ne znaju gde se nalazi, srpske vlasti neće moći da do ponedeljka uhapse Ratka Mladića, optuženog za genocid u Srebrenici, što je uslov koji je postavila Karla del Ponte kako bi u izveštaju SB pohvalila saradnju Beograda sa tužilaštvom.

Del Ponteova je UN-u već uputila izveštaj u kome se navodi da se ne samo Mladic već i Karadžić, Hadžić i Župljanin nalaze „nadohvat ruke vlasti u beogradu. Bez obzira na negativan izveštaj odlazeće tužiteljke, Srbija će nastaviti intenzivnu potragu za beguncima, kaže ministar Ljajić.

"Sutrašnji dan nije nikakav 'dan D', mi moramo nastavitinaše aktivnosti i ideja je da do kraja januara potpišemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju . Prema tome, učinićemo sve da do tada napravimo odlučujući pomak u saradnji sa Tribunalom, a koji se očituje kroz izručenje nekog od preostalih haških optuženika, što bi verujem bilo dovoljno da potpišemo SSP", smatra Ljajić.

Ministar Ljajić skreće pažnju i na sve učestalije navode da odgovornost za višegodišnje skrivanje haških begunaca možda snose i neki visoki međunarodni zvaničnici.

Bivša portparolka Tužilaštva Florans Artman dodala je Britanca Pedija Ešdauna spisku stranih zvaničnika koji su, navodno, bili u konstaktu sa Radovanom Karadžićem, posle podizanja haške optužnice protiv njega.

Ešdaun, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni, demantovao je te navode

Međutim, Rasim Ljajić smatra da navodi Artmanove ne menjaju mnogo poziciju Srbije. "To sigurno nama nije argument koji će se previše čuti u Briselu, ali naprosto jedini mi plaćamo cenu različitih kalkulacija unutar međunarodne zajednice", kaže on.

Odlazeća glavna tužiteljka, najavila je da će od međunarodne zajednice, pre svega EU, zatražiti da ne popušta pritisak na Beograd i da će u suprotnom Unija biti odgovorna što se Mladić i Karadžić neće pojaviti u Hagu.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić upozorio Karlu del Ponte je da preveliki pritisak na Srbiju može biti opasan.

"Ja sam sa njom u Briselu dodatno razgovarao, predložio joj da budemo u daljem kontaktu i pokazao joj tu celu sliku. Jednostavno, saradnja sa Haškim tribunalom se meri u svakom momentu, ali je isto tako veoma važno i za sam Tribunalda postoji Vlada kao ova koja želi da sarađuje sa Haškim tribunalom", rekao je Đelić.

On kaže i da ako se traži nemoguće, može sve biti upropašteno. "U tom smislu, mislim da je u interesu i Haga, i EU, i svih zamalja članica da Srbija ostane na evropskom putu, što bipodrazumevalo da potpišemo 28. januara SSP", smatra srpski vicepremijer.

Ideju o potpisivanju sporazuma sa Srbijom i bez Mladića u Hagu, podržava jedan broj zemalja članica Unije.

Istovremeno, žestoko jo se protivi grupa predvođena Holandijom i Velikom Britanijom, koja nastavak evrointegracija direktno vezuje za Mladićevo hapšenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: