Sindikatima izmenjen predlog zakona

Ministarstvo ekonomije dostavilo sindikatima novi predlog zakona o podeli besplatnih akcija. Uvažene neke primedbe sindikata.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2007.

16:00

Default images

Konačnu odluku o daljim aktivnostima Konfederacije, kao i stavove o predlozima Ministarstva, Konfederacija će doneti na sednici u sredu, 12. decembra.

Kako se navodi, na današnjim pregovorima sa ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinkićem, pregovarački tim Konfederacije izneo je nove primedbe, za koje je dobio obećanje ministra da će biti ozbiljno razmatrane prilikom pravljenja konačnog predloga za Vladu i Skupštinu Srbije.

Saopšteno je da je Dinkić podržao zahtev da se predstavnici Konfederacije ubuduće uključe u sva tela i komisije koja će se baviti pitanjima privatizacije državnih preduzeća i javnog sektora.

Konfederacija slobodnih sindikata ranije je najavila da će početi generalni štrajk u javnim preduzećima EPS, JP PTT, Telekom, ako Vlada Srbije usvoji koncept privatizacije i podele besplatnih akcija javnih preduzeća koji je predložilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Ministarstvo je predložilo da se građanima podeli 15 odsto akcija javnih preduzeća, a da zaposleni u tim kompanijama dobiju 2,5 odsto akcija, odnosno do 200 evra po godini radnog staža, ali na osnovu trenutne vrednosti preduzeća.

"Akcije za četiri miliona građana"

Božidar Ðeliæ (Tanjug)
Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o pravu građana na besplatne akcije i novčanu nadoknadu u procesu privatizacije.

Na osnovu Predloga, prema procenama Vlade, oko četiri miliona građana dobiće akcije u vrednosti od oko 1.000 evra, rekao je potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Đelić je, na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije, rekao da će pravo na takvu nadoknadu imati građani koji nisu ostvarili prihod u dosadašnjem postupku privatizacije.

Prema rečima vicepremijera, ukupna vrednost preduzeća, nakon čije će privatizacije građani dobiti besplatne akcije, iznosi oko četiri milijarde evra.

Nastavljaju se štrajkovi

Radnici Elektroprivrede Srbije održali su danas jednosatni štrajk upozorenja, jer su nezadovoljni predlogom za besplatnu podelu akcija javnih preduzeća, izjavio je predsednik Sindikata EPS-a Miroslav Veličković.

Veličković kaže da je štrajk održan od 8.00 do 9.00, a radio je samo po jedan šalter u elektrodistribucijama u Srbiji.

Predsednik Sindikata EPS-a je kazao da je nakon štrajka održan sastanak sa ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinikićem, navodeću da su stavovi približeni, ali da sindikat još nije u potpunosti zadovoljan.

A oko 380 radnika vranjskog "Jumka" i danas se sukobilo sa obezbedjenjem kompanije koje im nije dozvolilo da uđu u zgradu, iz koje su u sredu izbačeni na najbrutalniji način.

"Ponovo je bila policija, intervenisala je i hitna pomoć. Ovo je velika bruka za grad Vranje, za državu Srbiju, da niko neće da nas zaštiti", izjavila je novinarima predsednica Štrajkačkog odbora Asocijacija nezavisnih sindikata Srbije u "Jumku" Snežana Veličković.

Radnike "Jumka", koje od 1.oktobra štrajkuju odbijajući da pređu u britansku firmu "Zamber" u vlasništvu kiparskog biznismena Jana Savasa, obezbeđenje je juče rano ujutro sa devetog sprata upravne zgrade kompanije izbacilo na ulicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: