Ban čeka negativan izveštaj

Ki Mun Ban ne očekuje dogovor u rešavanju pitanja Kosova do 10. decembra, kada treba da dobije izveštaj posredničke trojke.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2007.

09:06

Default images

Generalni sekretar UN očekuje izveštaj posredničke trojke Kontakt grupe u kome će pisati da nije postignut nikakav sporazum o budućem statusu Kosova. "Koliko sam razumeo, poslednja runda pregovora u kojima je posredovala 'trojka' nije donela konkretne rezultate", kaže on.

"Vrlo je verovatno da ću do 10. decembra dobiti izveštaj u kom će me obavestiti da nije postignut nikakav dogovor. Zato ću morati vrlo pažljivo da koordinišem i diskutujem o tom problemu sa Savetom bezbednosti", kaže Ban.

Ipak, nakon sastanka sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem Generalni sekretar UN izrazio je nadu da će ipak doći do kompromisnog rešenja statusa Kosova i dodao da se ono neće rešavati izvan Saveta bezbednosti UN.

Vuk Jeremić boravi u Njujorku uoči predaje izveštaja "trojke" generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija.

"Suočavamo se sa pretnjama unilateranog narušavanja teritirijalnog integriteta i suvereniteta i zatražio sam od generalnog sekretara podršku UN u borbi za očuvane suvereniteta i celovitosti Srbije", rekao je Jeremić posle susreta sa generalnim sekretarom svetske organizacije.

Dokument koji su Frenk Vizner, Volfgang Išinger i Aleksandar Bocan-Harčenko već usaglasili sa svojim vladama, biće razmatran 19. decembra u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

SAD očekuju razgovore o Kosovu

SAD očekuju narednih dana i nedelja razgovore u UN i u ostalim telima o rešavanju budućeg statusa Kosova, ali smatraju da to pitanje treba rešiti u skladu s planom Martija Ahtisarija, saopštio je Stejt department.

Portparol Stejt departmenta Tom Kejsi rekao je noćas da SAD i EU tesno sarađuju u procesu rešavanja statusa Kosova i kroz pregovore koje je vodila trojka Kontakt grupe.

"Smatramo da mi i EU delimo isto gledište da je potrebno rešiti konačni status Kosova, i to u skladu sa Ahtisarijevim planom", rekao je Kejsi, napominjući da EU ima svoju proceduru, ali da će SAD nastaviti tesnu saradnju, kako sa Unijom, tako i sa ostalim stranama.

SAD su, kako je rekao Kejsi, zahvalne što su i Srbi i kosovski Albanci najavili da će se uzdržati od nasilja.

"Nerešen problem ili nadgledana nezavisnost"

Zamenik bivšeg izaslanika UN za budući status Kosova Martija Ahtisarija, austrijski diplomata Albert Roan, zatražio je jedinstvo Evropske unije o pitanju nezavisnosti Kosova.

Roan je rekao da, ako je to potrebno, rešenje treba pronaći i izvan Saveta bezbednosti UN.

Roan je u intervjuu bečkom dnevniku "Prese" rekao da će se, kada dođe do debate u Savetu bezbednosti UN o izveštaju posredničke trojke međunarodne Kontakt grupe, pokazati da li će Rusija ostati pri pretnji vetom na rezoluciju koja bi podržala Ahtisarijev predlog.

"Ukoliko Rusija ostane pri svom stavu, međunarodna zajednica, pre svega EU i SAD, naći će se pred izborom dve malo atraktivne opcije", kaže on.

"Jedna je da se problem ostavi nerešen, iako je svima jasno da status kvo više nije održiv. Druga je da se odluče za rešenje na osnovu Ahtisarijevog plana o nadgledanoj nezavisnosti, i to, uz veliko žaljenje, i bez podrške Saveta bezbednosti UN", smatra Roan.

On smatra da pri tom EU mora preuzeti vodeću ulogu, jer je Kosovo evropski problem, a ne ruski ili američki.

Na konstataciju da je slovački premijer nedavno najavio da njegova zemlja neće priznati nezavisnost Kosova bez pristanka UN, Roan je rekao da se nada da će se Slovačka, i ostalih "nekoliko" skeptika, priključiti većinskom stavu EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: