35 poginulih u Pakistanu

U dve eksplozije koje su danas izazvali bombaši samoubice poginulo je 35 ljudi u Pakistanu.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 24.11.2007.

10:25

Default images

Prvi napad dogodio se na autobus koji je je prevozio zaposlene u nacionalnoj obaveštajnoj agenciji, a drugi u blizini kontrolnog punkta pakistanske vojske u gradu Ravalpindi, preneo je AP. Dvojica neimenovanih zvaničnika obaveštajne službe navela su da je poginulo najmanje 35 osoba.

Vojska je, međutim, saopštila da može da potvrdi samo 15 žrtava u napadu na autobus, i dodala da su dvojica pripadnika službe bezbednosti teško ranjena i nalaze se u kritičnom stanju.

"Sumnjamo da su iza napada protalibanski ekstremisti koji se bore protiv snaga bezbednosti u plemenskim područjima", rekao je predstavnik obaveštajne službe, dodajući da je u toku prebacivanje povređenih i poginulih u bolnice.

Islamisti su izveli na desetine samoubilačkih napada ove godine, a meta napada bombaša samoubica u septembru bila je obaveštajna služba i tada je poginulo 25 osoba.

Šarif se vraća u Pakistan

Navaz Šarif, nekadašnji premijer Pakistana, vraća se sutra u domovinu iz Saudijske Arabije, gde je bio u izgnanstvu.

Sadašnji predsednik Pakistana, general Pervez Mušaraf srušio je Šarifa državnim udarom 1999. godine. Vest o povratku svrgnutog premijera objavila je privatna pakistanska televizijska stanica "ARYUan vorld" na osnovu izjave Šarifovog brata Šabaza Šarifa, javio je Rojters.

Mušaraf je pod sve većim pritiskom međunarodne zajednice zbog vanrednog stanja koje je uveo u zemlji pre tri nedelje.

Najnoviji ustupak dogovoren je, kako prenosi britanska agencija, na današnjem sastanku u Rijadu generala Mušarafa i saudijskog kralja Abdulaha.

Šarif je pokušao 10. septembra da se vrati u domovinu, ali ga je tada general Mušaraf sprečio.

Mušaraf je međutim nešto posle toga dozvolio povratak u zemlju još jednom bivšem premijeru - Benazir Buto, koja je oslobođena optužbi za korupciju koje su, po njoj, politički motivisane.

Ako se vrati u Pakistan u nedelju, Šarif će imati vremena da podnese kandidaturu za predstojeće parlamentarne izbore zakazane za osmi januar.

Potvrđen reizbor Mušarafa za predsednika

Pakistanska izborna komisija ratifikovala je danas izbor Perveza Mušarafa na drugi petogodišnji predsednički mandat i oslobodila put da general postane civilni vođa, rekao je portparol komisije.

"Izdaili smo saopštenje o uspehu Perveza Mušarafa na presedničkim izborima" rekao je Kanvar Dilšad, portparol izborne komisije.

Mušarafa je skupština ponovo izabrala za predsednika zemlje u oktobru ali je Vrhovni sud zaustavio proglasenje rezultata zbog brojnih žalbi da se njegovom kandidaturom krši ustav pošto vojna lica ne mogu da učestvuju na izborima.

Da bi sprečio mogućnost da ustavni sud proglasi izbore nevažećim Mušaraf je proglasio vanredno stanje u zemlji 3. novembra, sklonio sudije koje su bile protiv njegovog kandidovanja i postavio svoje saveznike, navodi agencija AP.

U petak, kako je očekivano, novi sastav Vrhovnog suda je potvrdio da je Mušaraf imao prava da se kandiduje i naložio izbornoj komisiji da ratifikuje izborni rezultat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: