MILOSEVIC U HAGU

Izvor: B92

Petak, 29.06.2001.

18:25

Default images
Bivsi jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic, koji je odlukom Vlade Srbije u cetvrtak izrucen Haskom sudu, od 1.16 posle ponoci nalazi se u pritvoru UN u Seveningenu potvrdio je portparol Tribunala Dzim Lendejl. Predsednik Haskog suda Klod Zorda izjavio je da je izrucenje Slobodana Milosevica pocetak nove ere u primeni medjunarodnog krivicnog prava. Zorda je naglasio da ce sudjenje Milosevicu biti fer, po najvisim standardima.

Slobodan Milosevic je u petak u jedan sat i 16 minuta posle ponoci stigao u Pritvorsku jedinicu UN u Seveningenu, javlja SENSE. Posto je britanskim vojnim avionom sleteo na aerodrom u Ajndhovenu, Milosevic je, iz bezbednosnih razloga, do Seveningena prebacen helikopterom, a ne automobilom, kako je do sada bila praksa. Helikopter je doleteo bez upaljenih farova, a desetine televizijskih ekipa mogle su da snime samo prasinu koja se podigla nakon sto je, minut kasnije, ponovo uzleteo. Za tu priliku je, kako saznajemo, poslednjih dana podignuta helikopterska platforma unutar zidina najstarijeg i najveceg holandskog zatvora, u cijem je okviru smestena moderna Tribunalova Pritvorska jedinica.

U dokumentarnom filmu koji je u petak ujutru prikazala holandska televizija NOS, a prenele najvece svetske i jugoslovenske televizije, Milosevic je prikazan s ledja, kako pognut hoda zatvorskim hodnikom u pratnji dva muskarca.

Slobodan Milosevic u utorak u 10.00 casova prvi put ce se pojaviti pred sudijama Haskog tribunala, izjavio je Lendejl. On je rekao da ce Milosevicu biti procitana optuznica i da ce biti zatrazeno da se o njoj izjasni, prenosi Srna. Predsednik Tribunala Zorda poverio je slucaj Slobodana Milosevica i ostale cetvorice optuzenih za zlocine na Kosovu Pretresnom vecu III, kojim predsedava britanski sudija Ricard Mej. U sastavu tog veca, koje trenutno sudi trojici optuzenih za zlocine u logoru Keraterm, su jos sudije Petrik Robinson sa Jamajke i Muhamed Fasi Firi iz Maroka, prenosi Sense.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: