HASKA OPTUZNICA PROTIV MILOSEVICA

Izvor: B92

Petak, 29.06.2001.

09:08

Default images
Slobodan Milosevic optuzen je za zlocine protiv humanosti zajedno s predsednikom Srbije Milanom Milutinovicem, bivsim potpredsednikom Vlade Jugoslavije Nikolom Sainovicem, bivsim jugoslovenskim ministrom odbrane Dragoljubom Ojdanicem i bivsim ministrom unutrasnjih poslova Srbije Vlajkom Stojiljkovicem, prenosi Rojters. Milosevic je optuzen, sa ostalom cetvoricom, za zlocine protiv humanosti i krsenje zakona ili obicaja rata, kao i za komandovanje trupama koje su pocinile ratne zlocine. U opstuznici se navodi da su Milosevic i njegovi saradnici optuzeni za proterivanje oko 740.000 Albanaca sa Kosmeta i za ubistvo 340 Albanaca, koji su identifikovani pre 24. maja 1999, kada je optuznica potvrdjena u Haskom tribunalu, tokom NATO bombardovanja SRJ. Optuznica se odnosi "i na konkretne masakre u selima Racak, Bela Crkva i Velika Krusa".

Sainovic je optuzen za individualnu odgovornost za zlocine.

Ostali su, ukljucujuci i Milosevica, osim po ovoj osnovi, optuzeni i po komandnoj odgovornosti za deportacije i ubistva. "Pocevsi u januaru 1999. godine i nastavljajuci do datuma ove optuznice, Milosevic, Milutinovic, Sainovic, Ojdanic i Stojiljkovic planirali su, podstrekavali, naredjivali, izvrsili, ili na neki drugi nacin pomagali kampanju terora i nasilja, koja je bila usmjerena protiv civila na Kosovu, u SRJ", stoji u optuznici Haskog tribunala i dodaje da su "operacije usmerene protiv kosovskih Albanaca sprovedene s ciljem uklanjanja sustinskog dela albanske populacije sa Kosova, u pokusaju da se obezbijedi nastavak srpske kontrole nad Pokrajinom". U optuznici se istice da su "snage SRJ i Srbije na sistematican nacin nasilno proterivale i raseljavale unutar Pokrajine stotine hiljada kosovskih Albanaca". "Pocevsi od, ili otprilike oko 1. januara 1999. i nastavljajuci do datuma ove optuznice, snage SRJ i Srbije su delovale pod komandom, ohrabrivanjem, ili podrskom optuzenih i ubile vise stotina civila kosmetskih Albanaca. Ova ubistva su izvedena na sirok, ili sistematican nacin sirom Kosova i rezultirale su smrcu velikog broja ljudi, zena i dece", pise u optuznici, prenosi Srna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: