DONATORSKA KONFERENCIJA ZA JUGOSLAVIJU

Izvor: B92

Petak, 29.06.2001.

23:17

Default images
Sve druge konferencije bice samo tehnicke, ova je bila simbolicka, izjavio je potpredsednik jugoslovenske vlade Miroljub Labus na kraju Donatorske konferencije u Briselu. Kako javlja dopisnik Radija B92 i agencije Sense Miodrag Vidic, ugovorena i obecana sredstva za Jugoslaviju iznose 1,5 milijardi evra, cime je cilj dostignut, a i premasen za 250 miliona evra. Moguce je, kaze Miroljub Labus, da se skupi jos donacija. Najveci pojedinacni donator je Evropska komisija koja je donirala 530 miliona evra, Svetska banka je za ovu godinu namenila 150 miliona dolara, dok u periodu od 3 do 4 naredne godine namerava za Jugoslaviju da izdvoji ukupno 580 miliona dolara. Sjedinjene Drzave najveci su donator kad je u pitanju pojedinacna zemlja, one su obecale 181 milion dolara. Vec narednog meseca Svetska banka izvrsice transfer od 30 miliona dolara Jugoslaviji od cega ce oko 9 miliona biti odmah upuceno posebnom socijalnom fondu cija je svrha podrska porodicama i deci u kriticnom tranzicionom periodu. Ovoj se inicijativi pridruzila i Austrija sa obecanjem skore uplate oko 5 miliona maraka, a Velika Britanija se obavezala da ce, u te svrhe, izdvojiti 5 miliona funti.

Prve, vrlo nezvanicne i sasvim okvirne brojke takodje govore da je Nemacka dala 150 miliona maraka, Japan 15 miliona dolara, Italija 115 miliona evra, od kojih je, doduse, 85 vec u proceduri, Velika Britanija oko 15 miliona funti, s tim sto nije jasno u kom vremenskom periodu. U ovom trenutku, zapravo, vrlo malo ljudi precizno zna koliko je novca skupljeno jer se sredstva izracunavaju na razlicite nacine i zato jer je jedan deo donacija vec obecan u nekoj drugoj prilici. Sve u svemu, 'svezeg novca' ima oko 800 miliona, rekao je jugoslovenski izvor. "Ovo je izvanredna reakcija medjunarodne zajednice", izjavio je posle konferencije potpredsednik Svetske banke Johanes Lin koji je istakao da je rec o svojevrsnom priznanju novoj jugoslovenskoj vlasti u sprovodjenju ozbiljnih reformi. Iako nije izricito podvuceno, "pozitivnoj atmosferi" donatorskog skupa znacajan doprinos je dala "dramaticcna potvrda kooperativnosti Beograda s Haskim tribunalom". "Sada Jugoslavija moze dugorocno planirati svoju buducnost kao deo evropske porodice, uverena u podrsku medjunarodne zajednice", rekla je Ketrin Dej. "Izrucenje Slobodana Milosevica nije u direktnoj vezi s Donatorskom konferencijom", podvukao je u vise navrata Miroljub Labus, "jer bi on bio izrucen u roku 2 ili 3 sedmice nakon Donatorske konferencije”. “Izrucenje Milosevica ipak pokazuje koliko je jaka nasa zelja da raskinemo s prosloscu i da postanemo deo Evrope. Mi smo na ovoj konferenciji rekli ‘Mi hocemo u Evropu’", rekao je Labus, javlja B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: