VASINGTON POTVRDIO UCESCE NA DONATORSKOJ KONFERENCIJI

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2001.

08:23

Default images
Americka administracija potvrdila je u sredu odluku o ucescu svoje delegacije na predstojecoj medjunarodnoj donatorskoj konferenciji za SR Jugoslaviju u Briselu. Prema saopstenju Stejt departmenta, SAD demonstriraju odlaskom na briselski skup svoju podrsku izrazenoj spremnosti vlasti SRJ i Srbije da uspostave u potpunosti trazenu saradnju sa Medjunarodnim tribunalom za ratne zlocine, ali ce realizacija americke pomoci ekonomskim i demokratskim reformama u Srbiji i Crnoj Gori zapoceti tek kad se na delu, pre svega, izrucenjem Milosevica i ostalih optuzenih - manifestuje to opredeljenje Beograda da ispuni svoju medjunarodnu obavezu prema Haskom sudu, javlja dopisnik SENSE Slobodan Pavlovic, premosi B92. ”Ucescem na konferenciji u Briselu SAD iskazuju snaznu podrsku izgradnji demokratskog i naprednog drustva u SRJ u okviru nastojanja da se prevazidje tesko nasledje vladavine Slobodana Milosevica. Interes je SAD da Jugoslavija ostane na demokratskom putu i ostvari ekonomske i demokratske reforme za koje se opredelila”, izjavio je predstavnik za stampu americke vlade Filip Riker, uz napomenu da je drzavni sekretar Kolin Pauel doneo u utorak uvece odluku o ucescu na donatorskom skupu na osnovu preporuke americkog ambasadora u Beogradu Vilijema Montgomerija i posle telefonskih razgovora koje je u utorak i proslog cetvrtka imao sa predsednikom vlade Srbije Zoranom Djindjicem. Prema Rikerovim recima, u razgovorima sa Pauelom Djindjic je pruzio cvrsta uveravanja da ce vlast u Beogradu neodlozno i u potpunosti ispuni obavezu u vezi sa izrucenjem Milosevica i ostalih optuzenih za ratne zlocine koji se nalaze u Srbiji, kao i sve ostale pravne zahteve koje podrazumeva kompletna saradnja sa Medjunarodnim tribunalom u Hagu. Vlada SAD, inace, jos nije objavila tacan iznos pomoci koja se planira kao podrska reformskim programima u Srbiji i Crnoj Gori. Ta cifra, kako je saopsteno, bice objavljena u petak, na donatorskoj konferenciji u Briselu, s tim sto ce u medjuvremenu biti obavljene zavrsne konsultacije sa Kongresom koji je, svojim zakonskim aktom, odredio iznos od 155 miliona dolara za namensku pomoc SRJ u sledecoj fiskalnoj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: