Niš: Više od 430 obolelih od žutice

Broj obolelih od virusne žutice u Nišu veći je od 430, izjavio direktor niške Infektivne klinike Žarko Ranković.

Izvor: B92

Subota, 10.11.2007.

10:42

Default images

U poslednja 24 časa, toj ustanovi su se javila 53 nova pacijanta sa simptomima te bolesti."Ovo je vrh epidemije i uskoro će početi da pada broj obolelih. Juče je bilo 34 novoobolelih a danas je broj uvećan, važno je da ne raste i da se kreće maksimalno do pedesetak obolelelih. Očekujem da uskoro počne da opada broj obolelih", rekao je Ranković agenciji Beta.

Dodao je da je od 53 pacijenta sa kliničkom slikom virusnog hepatitisa A njih 47 je iz Niša a četiri osobe su hospitalizovane.

Poslednjih nekoliko dana dnevno se Infektivnoj klnici javljalo po pedesetak pacijenata sa dijagnozom žutice a jučerašnji broj od 34 novoobolela kod niških zdravstvenih radnika protumačen je kao ohrabrujući.

Niški epidemiolozi od pojave epidemije tvrde da se žutica prenosi kontaktom ali da je uzrok epidemije teško utvrditi zbog dugog perioda inkubacije.

Institut za javno zdravlje Niša u petak je u gradu proglasio epidemiju žutice izazvane virusom hepatitisa A, dodajući da je put širenja epidemije kontaktni.

Pijace i "buregdžijada"

Najrizičnija mesta za širenje epidemije žutice su ona gde se okuplja veliki broj ljudi, upozoravaju epidemiolozi, kao što su buvlja i auto
pijaca u Nišu. Na ovom prostoru su već zatvorena 3 objekta brze hrane zbog toga što nije bilo tekuće vode u njima.

Zbog dugog perioda inkubabacije teško je utvrditi izvore zaraze, ali najveće sumnje, osim buvlje pijace, padaju na "buregdžijadu". Ovaj festival održan je krajem septembra na otvorenom, bio je veoma posećen i pojedene su velike količine bureka.

U Pirotskom okrugu 17 obolelih

U poslednjih sedam dana u Pirotu je registrovano osam slučajeva oboljenja od zarazne žutice, a u Beloj Palanci devet, saopštila je danas dr Radmila Zec, epidemiolog u pirotskom Zavodu za javno zdravlje.

Ona je navela da je od početka godine na području celog Pirotskog okruga od zarazne žutice obolelo 147 osoba.

Najveći broj obolelih je u opštini Bela Palanka - 87, zatim u Pirotu 57, dok su u Dimitrovgradu registrovana dva slučaja i u Babušnici jedan, rekla je dr Zec.

Prema njenim rečima, najveći broj pacijenata leči se "u kućnoj izolaciji", dok su najteži slučajevi smešteni na Infektivno odeljenje pirotske Bolnice.

U Pirotu i Beloj Palanci epidemija žutice proglašena je još u martu, kazala je dr Zec.

Leskovac: Žutica i u vrtiću

U leskovačkom vrtiću Kolibri u toku prošlog i ovog meseca, troje dece je obolelo od zarazne žutice, saopšteno je u ovoj ustanovi.

Dva slučaja su prijavljena još pre tri nedelje i na vreme su deca hospitalizovana. Međutim, kod jednog deteta koje je redovno dolazilo u vrtić iako je u porodici pre mesec dana registrovana žutica, tek juče je potvrdjen hepatitis A.

Direktorka predškolske ustanove "Vukica Mitrović" Jasmina Andjelković kaže da se radi o sporadičnim slučajevima i da ne treba stvarati bespotrebnu paniku. Ona tvrdi da su higijensko sanitarne mere u vrtićima podignute na najviši nivo.

Do sada je na infektivnom odeljenju leskovačke bolnice hospitalizovano 25 pacijenata zaraženih žuticom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: