Još mesec dana vanrednog stanja

Vanredno stanje u Pakistanu trebalo bi da bude ukinuto za mesec dana, najavio je danas državni tužilac Malik Mohamad Kajum.

Izvor: Beta

Subota, 10.11.2007.

10:34

Default images

"Vanredno stanje biće ukinuto najverovatnije za mesec dana", rekao je on u izjavi privatnoj tv stanici Geo i dodao da je taj rok potreban "pre svega zbog ugroženog javnog reda u određenim delovima zemlje". "Situacija se poboljšava i mi se nadamo da će tako biti i u budućnosti", rekao je on.

Predsednik Pervez Mušaraf, koji je na vlast došao pre osam godina nakon vojnog puča, proglasio je 3. novembra vanredno stanje u zemlji od 160 miliona stanovnika i koja ima nuklearno oružje.

Ta odluka je prema zvaničnom saopštenju doneta u okviru "borbe protiv terorizma", a u toj borbi Pakisatn se smatra ključnim saveznikom SAD.

Međutim, opozicija kao i vodeće zapadne zemlje tvrde da Mušaraf samo pronašao dobar izgovor da se učvrsti na vlasti uoči parlamentarnih izbora koji su trebalo da se održe sredinom januara, a čije je održavanje uvođenjem vanrednog stranja bilo dovedeno u pitanje.

Na insistiranje iz Vašingtona, Mušaraf je ipak, u četvrtak obećao da će se parlamentarni izbori održati sredinom februara.

SAD neće ukinuti pomoć Pakistanu

Administracija predsednika SAD Džordža Buša zaključila je da ne postoji zakonska obaveza za ukidanje pomoći Pakistanu nakon što je predsednik te zemlje general Pervez Mušaraf uveo vanredno stanje.

Bušova administracija je nakon pritisaka Kongresa, a pošto je Mušaraf uveo vanredno stanje, razmatrala mogućnosti za automatsko ukidanje pomoći Pakistanu. Pomoć SAD Pakistanu, ključnom savezniku u borbi protiv terorizma, od 2001. godine iznosi gotovo 10 milijardi dolara (6,8 milijardi evra).
Američki zvaničnik upoznat s izveštajem administracije rekao je da je pomoć Pakistanu kontrolisana brojnim zakonima koji omogućavaju automatsko ukidanje ili suspenziju pomoći, ali i da je ta pomoć pokrivena izuzećem predsednika.

Prvi izveštaj administracije ne znači da Pakistanu nikada neće biti ukinuta pomoć, nego da trenutno za to ne postoje "statutarni razlozi", rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: