DJINDJIC O PROCEDURI ZA IZRUCENJE HAGU

Izvor: B92

Utorak, 26.06.2001.

23:24

Default images
Predsednik Vlade Srbije Zoran Djindjic izjavio je u utorak da prema Slobodanu Milosevicu nece biti primenjen skraceni postupak isporucivanja u Hag. On je precizirao da u nasem zakonodavstvu postoji procedura koja se odnosi na transfer stranih drzavljana. "Ono sto je Uredba savezne vlade utvrdila je samo da se, u skladu sa obavezama prema sudu u Hagu, ista ta procedura primenjuje i na nase drzavljane koji su u slicnom statusu", rekao je Zoran Djindjic. “To je 3 dana pravo na zalbu, to je odredjena procedura koja se sastoji u tome da savezno ministarstvo prosledi Okruznom sudu zahtev medjunarodnog suda, da Okruzni sud pozove predstavnika odbrane i drzavnog tuzioca da saslusa njihove stavove, da posle toga Vece Okruznog suda da svoj stav da li se postupa u skladu sa zahtevom Haskog suda, zatim 3 dana pravo na zalbu na tu odluku, ako postoji zalba onda Vece Vrhovnog suda Srbije odlucuje o toj zalbi i posle tog Vlada Srbije samo formalno verifikuje da li je citav taj postupak bio u redu ili nije. Nijedna odluka koja moze da bude doneta u naredna 2-3 dana, osim odluke da necemo da budemo clanice UN, nece promeniti tu proceduru koja se desava u smislu putovanja g. Milosevica ka Hagu, u svakom slucaju, u nekom vrlo doglednom, kratkom, narednom periodu – da li 3 dana ili 10 dana, mislim da ne cini bitnu razliku”, rekao je Djindjic, prenosi B92.

“Ako u medjuvremenu Ustavni sud donese odluku o neustavnosti te uredbe, onda preostaje sprovodjenje Statuta Haskog suda u skladu sa ustavnim obavezama nase zemlje. U februaru mesecu je u DOS preovladavalo misljenje da smo mi, kao zemlja, clanstvom u UN, Rezolucijom SB obavezni da sprovodimo Statut i da tu postoje ustavne osnove i da nema institucijalnih prepreka i ako Ustavni sud bude doneo negativnu ocenu uredbe, vracamo se onda na to prvobitno resenje”, rekao je Djindjic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: