U Šapcu 11 obolelih od žutice

Virus hepatitisa A nađen kod 11 osoba na teritoriji opštine Šabac, potvrđeno u Zavodu za zaštitu zdravlja u Šapcu.

Izvor: B92

Petak, 09.11.2007.

10:56

Default images

Načelnik epidemiologije tog zavoda Dragutin Marković rekao je za B92 da su među obolelima uglavnom školska deca, ali da je bolest registrovana i kod tri odrasle osobe, članova porodica obolele dece.

"Kod mladih ljudi i dece ta žutica može da prođe u latentnom obliku, odnosno bez simptoma, a to je najgore za epidemiologiju jer su oni raznosači virusa i mogu prenositi zarazu na druge, a ne mogu da se otkriju jer boluju s blagim simptomima", kaže on.

"U cilju sprečavanja širenja žutice, neophodno je podizanje higijenskih navika. Uvek treba voditi računa o pranju i dezinfekciji ruku posle upotrebe sanitarnih čvorova i pre jela", kaže Marković.

Niš: Opada broj novih zaraženih

U poslednja 24 časa u Nišu primljena 34 pacijenta iz Niša i okoline s kliničkom slikom žutice. "To je ohrabrujuće smanjenje u odnosu na prethodne dane, kada smo imali više od 50 građana sa zaraznom žuticom tog tipa, pa očekujemo da se takav trend nastavi tokom vikenda", rekao je direktor Infektivne klinike u Nišu Žarko Ranković.

"Od 34 pregledane, hospitalizovano je šest osoba s težim simptomima i na klinici trenutno lečimo 33 pacijenta", napomenuo je Ranković.

Od 26. oktobra, kada je zabeležen nagli rast broja obolelih, registrovano je više od 380 zaraženih akutnim virusnim hepatitisom A.

Veoma je teško utvrditi uzrok zaraze zbog dugog perioda inkubacije, napominju epidemiolozi, ukazujući na problem sa objektima brze hrane.

Kako je u strukturi obolelih više od 70 odsto muškaraca, sumnje su usmerene na objekte brze hrane na auto-pijaci, a ne isključuje se mogućnost da se početak zaraze žuticom tipa A poklapa sa organizovanjem burekdžijade, krajem avgusta i početkom septembra, rekli su epidemiolozi.

U Nišu se preduzimaju opsežne mere na suzbijanju epidemije žutice, koju još nazivaju bolešću prljavih ruku.

Stanovništvu se dele leci sa uputstvom i objašnjenjima i ukazuje na to da je najbolja preventiva i najbolji način suzbijanja zaraze lična i opšta higijena.

U Beogradu hospitalizovano deset pacijenata

U Institutu za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije trenutno je hospitalizovano 10 pacijenata obolelih od hepatitisa A, i svi oni su u dobrom stanju, ali nema opasnosti od epidemije, rekao je danas Tanjugu direktor Instituta prof. dr Miomir Pelemiš.

Pelemiš je kazao da se radi o veoma lakom oboljenju koje uzrokuje visus A, odnosno o "bolesti prljavih ruku", i naglasio da ne postoji opasnost od epidemije "ako se svi pridržavamo higijene".

"Nema opasnosti da bi bolest mogla da uzrokuje neka hronična oboljenja i nema opasnosti po većinu stanovništva u Srbiji" ukoliko se svi pridržavaju osnovnih pravila higijene, rekao je Pelemiš.

To podrazumeva pranje ruku, povrća, voća i kontrolu svih objekata gde se proizvodi i priprema hrana, pogotovo u kolektivima gde se hrani veći broj osoba.

"Ne smatram da postoji bilo kakva izuzetna opasnost za stanovnike Srbije, pogotovo ako se svi zajedno pridržavamo osnovnih pravila higijene, pri čemu posebno mislim na zdravstvenu, epidemiološku i sanitarnu službu", rekao je Pelemiš.

On je dodao da pojava hepatitisa A u Srbiji nije nikakva novost, mada se ne javlja često u obliku epidemije.

Pirot: Još tri obolela

Načelnica Epidemiologije u pirotskom Zavodu za javno zdravlje Radmila Zec izjavila je da su danas registrovane tri obolela od žutice u Pirotu i jedna osoba u Beloj Palanci.

Sanitarna inspekcija za Pirotski okrug sprovodi pojačan nadzor škola i vrtića i objekata društvene ishrane.

U školama i vrtićima je pojača higijena i koriste se dezinfekciona sredstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: