RS predlaže dopune odluka

Ekspertska grupa Vlade RS Kancelariji međunarodnog predstavnika predložila dopune Odluka.

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.11.2007.

14:24

Default images

Radi se o Odluci o donošenju zakona o izmenama i dopunama Zakona o Savetu ministara Bosne i Hercegovine, a eksperti predlažu dopunjavanje tih odluka i sastanak, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Na poslednjem sastanku pravnih eksperata RS i OHR-a, u ponedeljak u Banjaluci, nije postignut dogovor o pravnom tumačenje mera Miroslava Lajčaka koje se odnose na promenu načina odlučivanja u Savetu ministara i parlamentu BiH.

Ministar pravde RS Džerard Selman, na čelu delegacije eksperata, rekao je tada da ima osnova za dogovor u vezi s dopunom poslednje Lajčakove odluke, ali da je "optimizma manje nego pre".

Lajčak sledeće sedmice u UN

Miroslav Lajčak podneće sledeće sedmice Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija izveštaj o stanju u Bosni i Hercegovini.

To su danas potvrdili agenciji Tanjug diplomati u UN i zvaničnici Kancelarije visokog predstavnika (OHR). Novi izveštaj, koji još uvek nije dostupan javnosti, šef OHR-a načinio je usred ozbiljnih neslaganja sa zvaničnicima Republike Srpske i Srbije oko odluke da promeni zakon o Savetu ministara i poslovnike oba doma parlamenta te države.

Zapadni diplomati u UN izrazili su izvestan optimizam zbog činjenice da će se šef OHR-a i predstavnici parlamentarnih stanaka u BiH ponovo sastati kako bi pokušali da reše problem.

Premijer RS Milorad Dodik je ocenio da je povlačenje odluke o promeni poslovnika i zakona o Savetu ministara najbolji način za izlaz iz krize, naglašavajući da Lajčakovi poslednji potezi otvaraju vrata za preglasavanje srpskog entiteta u BiH.

Lajčak je taj predlog, u principu, odbacio, naglašavajući da je BiH nefunkcionalna država, i optužio srpsku stranu za veštačko izazivanje kriza.

Iz OHR-a je danas, posle jučerašnje posete Miroslava Lajčaka sedištu EU i NATO u Briselu, saopšteno da je Evropska unija jasno otvorila evropsku perspektivu Bosni i Hercegovini, a BiH mora odlučiti da li to i želi.

Lajčak je, zajedno sa zamenikom vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu, generalom Džonom Mekolom i šefom Policijske misije EU u BiH, generalom Vinčencom Kopolom, u Briselu upoznao Politički i bezbedonosni odbor EU sa političkom i bezbedonosnom situacijom u BiH.

"Za ponovno otvaranje evropskog puta ključno je da se prevaziđe veštačka politička kriza. Institucije moraju funkcionisati i političari moraju voditi zemlju ka napretku", navedeno je u saopštenju, u kome se ističe da "bojkot i sukob nisu načini da se ostvari napredak ka Evropi".

"EU je dala podšku Mostarskoj deklaraciji, koja je izraz volje vodećih bosanskohercegovačkih političara da pokrenu reformu policije, kao ključni uuslov EU. Ono što je sada potrebno je da se krene ka realizaciji ciljeva o kojima su se dogovorili u toj deklaraciji, a prvenstveno izradi zakona. Ako vodećii političari imaju volju da krenu napred, onda imaju i punu podršku EU", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: