Lajčak: Neću menjati svoje odluke

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak izjavio je danas u Briselu da neće menjati svoje odluke.

Izvor: B92

Sreda, 07.11.2007.

19:25

Default images

On je rekao da sadašnja kriza nije povezana s pitanjem rešavanja statusa Kosova. "Moji potezi u BiH nemaju veze s Kosovom... Neću menjati svoje odluke jer su one dobre za BiH. Očekujem da će se situacija smiriti i da će se BiH usmeriti na put prema evropskim integracijama", izjavio je Lajčak novinarima posle razgovora u sedištu NATO-a i EU.

Lajčak je reakcije na njegove poslednje odluke u srpskom entitetu nazvao "preteranima", ocenivši da je sadašnja kriza nastala kao rezultat nesporazuma ili nepoverenja.

"Ovo je veštački stvorena kriza", rekao je Lajčak koji se u sedištu NATO-a sastao s generalnim sekretarom Alijanse Japom de Hopom Sheferom i Većem NATO, a zatim s evropskim komesarom za proširenje EU Olijem Renom i Odborom EU za politička i bezbednosna pitanja, javljaju agencije.

Lajčak sa nada da zvaničnici u BiH deluju u dobroj veri, upozorivši da, "ako neko bude igrao drugu igru, međunarodna zajednica će morati da deluje".

Visoki predstavnik je 19. oktobra nemetnuo odluke o izmenama i dopunama Zakona o Savetu ministara BiH i izmenu Poslovnika o radu oba doma Parlamentarne skupštine BiH, čime je omogućeno preglasavanje ministara iz RS, što je naišlo na oštru osudu vlasti RS.

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je ranije danas da bi minimum za prevazilaženje krize u BiH bio da visoki predstavnik povuče svoju odluku ili da je bitno poboljša, uvođenjem novih odredbi koje će eliminisati svaku mogućnost preglasavanja.

Lajčak je ponovio ocenu da je BiH nefunkcionalna država suočena sa brojnim problemima, jer njeni politički predstavnici nisu u stanju se dogovore oko strategije za buduće delovanje niti oko ciljeva i da stoga nema napretka.

On je dodao da će međnarodna zajednica ostati prisutna u BiH koliko bude potrebno, a da Ured visokog predstavnika ne predstavlja problem, već da je on "reakcija na problem".

Lajčak je najavio da će se ovoga meseca ponovno sastati s čelnicima šest parlamentarnih stranaka kako bi otpočeli proces usuglašavanja novog ustava za BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: