U SUBOTU SAVEZNA VLADA O AKTU O SARADNJI SA HAGOM

Izvor: B92

Petak, 22.06.2001.

18:51

Default images
Sednica Savezne vlade na kojoj ce se razmatrati oblici saradnje s Haskim tribunalom zakazana je za subotu pre podne. Predsednistvo DOS zakljucilo je na sastanku u cetvrtak uvece da se podzakonskim aktom Savezne vlade regulise odnos s Tribunalom i problematicna tacka predaje jugoslovenskih drzavljana Tribunalu, potvrdio je za Radio B92 savezni ministar unutrasnjih poslova Zoran Zivkovic. "Za to apsolutno postoji i ustavni osnov i zakonski osnovi", rekao je on i dodao da na Predsednistvu nije bilo nikakvog razgovora koji bi bio vezan za bilo koje rokove. "Kad se donese ta uredba ili pravilnik, onda se stvaraju uslovi za potpunu saradnju s Tribunalom. Saradnja s Tribunalom je nasa medjunarodna obaveza i mi to radimo bez obzira na to da li ce biti Donatorske konferencije ili ne. Sigurno da radimo sve da do nje dodje, da se tu skupi novac koji ce biti dobar impuls za pocetak obnove nase privrede i svega onoga sto iza toga sledi, ali tu nema direktne veze. Znaci, sigurno necemo prodavati nekoga za pare, bilo kako da se on zove", naglasio je Zivkovic. On je precizirao da je po ovom pitanju Predsednistvo DOS bilo jedinstveno.

Predsednik Socijalisticke narodne partije kaze da je eventualno donosenja uredbe ili nekog drugog akta protivustavno i da je informaciju o tome cuo od novinara. "Nesporno je da DOS ima vecinu u Vladi Jugoslavije. Da li ce oni pokusati da donesu nesto sto mislim da nije u skladu sa Ustavom i da preglasaju nase ljude u Vladi ja to ne znam, ali ako se to desi onda me pitajte nakon toga, ja sad unapred ne mogu da govorim, ali mislim da to nije dobra stvar da se uradi", rekao je Bulatovic.

Komentarisuci najave da bi Savezna vlada podzakonskim aktom regulisala odnose s Tribunalom, generalni sekretar Socijalisticke partije Srbije Zoran Andjelkovic je rekao da bi to bio ustavni puc. "Kada zasedne jedan politbiro, politicki organ, i donese odluku da Vlada usvoji neku uredbu koja je suprotna Ustavu, to je klasican ustavni puc. To naravno ne bi mene iznenadilo, da se na osnovu dosadasnjih rasprava i razgovora smisli uredba koju je jednostavno nemoguce usvojiti na Vladi", rekao je on i dodao da takav dokument mora da usvoji Skupstina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: