PROPALI PREGOVORI O SARADNJI SA HAGOM

Izvor: B92

Četvrtak, 21.06.2001.

18:22

Default images
SNP I DOS ni na pregovorima u cetvrtak nisu postigli sporazum o zakonu o Haskom tribunalu i ovaj zakon ce,sasvim izvesno, biti povucen iz skupstinske procedure. Novinarima se, nakon visecasovnih pregovora u saveznom parlamentu, prvi obratio predsednik Narodne stranke Dragan Soc koji je bio posrednik u razgovorima. On je izjavio da SNP nije prihvatio njegov predlog da se izrucenje jugoslovenskih gradjana regulise zakonom o krivicnom postupku, cime je propala i poslednja sansa za kompromis. To pokazuje nemoc savezna drzave , koja jedina ima pravo da donese odluku o saradnji sa Tribunalom, da svoju ulogu ostvari, rekao je Soc. "Ako se to pravo prenese na Srbiju i Crnu Goru onda Milo Djukanovic nije mogao dobiti bolju uslugu nego sto je dobio, a to je dokaz o faktickom nepostojanju drzave. Nema drugog pravnog i politickog puta osim da Savezna vlada i savezni parlament, donese ono sto su i Hrvatska i Bosna i Hercegovina donele, dakle, zakon kojim se institucionalno to pitanje uredjuje i na osnovu kog jedna drzava izvrsava svoje obaveze", zakljucio je Soc prenosi B92.

Predsednik SNP Predrag Bulatovic potvrdio je u izjavi za B92 da su pregovori propali,ali i ustvrdio da se danas uopste nije raspravljalo o predlogu Dragana Soca. “Gospodin Dragan Soc nije imao nista da ja znam kao predlog. On je izrazio zelju da ucestvuje u ovim razgovorima. Ja sam kao covek koji je apsolutno otvoren za dijalog sa svima, prihvatio tu varijantu. Naravno, u javnosti sam video da gospodin Soc igra neku medijatorsku ulogu, sto apsolutno nije tacno. Predlog postoji konstituisan unutar SNP-a i njemu je apsolutno jasno sta mi mozemo, a sta ne mozemo da prihvatimo. Mogu da budu samo manipulacija da postoje nekakvi projekti”, rekao je Bulatovic za B92.

Odgovarajuci na optuzbe DOS-a da ce SNP biti kriv za neuspeh donatorske konferencije i eventualno odbijanje Pariskog kluba da reprogramira jugoslovenske dugove, Bulatovic je rekao: “Ja, i partija ciji sam predsednik, ni u kom slucaju nismo zeleli da Srbiji napravimo probleme. Mi smo opozicija u Crnoj Gori, sa jasno definisanim stavom vezano za saradnju sa Haskim tribunalom. Niko nema pravo da od nas trazi da nesto suprotno sopstvenim uverenjima uradimo, mi smo uradili maksimum. Ja potpuno odbacujem stav da mi kocimo bilo sta. Ja zelim od donatorske konferencije dobije maksimum, ali mislim da se odnos prema Londonskom i Pariskom klubu moze resiti odgovarajucim potezima i Savezne vlade i Republicke vlade i nije to toliko crno kako zele da predstave neke kolege iz DOS -a”, rekao je Bulatovic za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: