"Đinđić obećao Mladića"

Glavna haška tužiteljka Karla del Ponte kaže da joj je Zoran Đinđić 2003. obećao izručenje Ratka Mladića.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.10.2007.

08:28

Default images

"Đinđić mi je rekao: 'Daću vam Mladića.' Mislim da je to bilo u februaru 2003, tačno je da mi je obećao izručenje generala. Rekao je, sećam se dobro, da treba da sačekamo proleće jer sprovodi reformu policije. Nažalost, bio je ubijen", izjavila je Karla del Ponte za današnje izdanje frankfurtskih Vesti.

Haška tužiteljka je time prvi put demantovala tvrdnje svoje bivše portparolke Florans Artman, koja u knjizi "Mir i kazna" tvrdi da je premijer Srbije Zoran Đinđić tražio pomoć NATO-a za hvatanje Ratka Mladića, i to u vreme hapšenja Slobodana Miloševića, u junu 2001.

Florans Artman je napisala da je Đinđić tražio asistenciju NATO-a "u roku od četiri sata" za hvatanje Mladića, ali Karla del Ponte navodi da se toga ne seća.

Na pitanje da li Srbija uopšte nešto čini po pitanju hapšenja Mladića, ona je rekla da "Srbija čini nešto, ali da ima i teškoća". "Neću sada javno da govorim o tim teškoćama. O tome ćemo kada Mladić bude uhapšen", rekla je ona.

Na pitanje da li su Hag i Kosovo u stvarnosti tretirani kao odvojena pitanja, ona je odgovorila da to moraju biti odvojena pitanja. "Da li jesu, pitajte političare. Ja sam tužiteljka i sve što hoću je da četiri ostala optuženika budu uhapšena. Hoću Karadžića i Mladića, mene se Kosovo ne tiče", kaže Karla del Ponte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: