Vukčević veruje u parafiranje SSA

Vladimir Vukčević kaže da je sada Srbija bliža parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa Briselom nego ranije.

Izvor: B92

Sreda, 17.10.2007.

07:38

Default images

Koordinator za sprovođenje akcionog plana za saradnju sa Haškim tribunalom Vladimir Vukčević je posle posete Briselu naveo da ocena glavne tužiteljke Tribunala Karle del Ponte o saradnji Srbije sa tim sudom nije bila negativna kao što su predstavili mediji.

Gostujući u emisiji Poligraf, po povratku iz Brisela gde je zajedno sa Rasimom Ljajićem razgovarao evropskim komesarom Olijem Renom i predstavnicima Evropskog parlamenta, Vukčević je rekao da veruje da će sporazum biti parafiran posle posete Karle del Ponte Srbiji 25. i 26. oktobra.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić takođe je danas rekao da očekuje skoro parafiranje Sporazuma s EU. Ljajić je upoznao Rena sa aktivnostima koje Beograd preduzima po pitanju saradnje s Tribunalom.

Rasim Ljajić tvrdi da srpske vlasti već preduzimaju i da će preduzimati narednih dana i nedelja "operativne aktivnosti" ka punoj saradnji s Haškim tribunalom. On očekuje i da će biti rešeni neki od problema koje je navela Karla del Ponte u izveštaju šefovima diplomatija EU, u ponedeljak u Luksemburgu, uključujući pristup arhivama BIA.

"Neke stvari su već u toku, kao što je konkretizacija inicijative vezane za novčanu nagradu. Razmatramo i neke zakonske predloge koji bi mogli da uđu u proceduru. Tu su i druge operativne aktivnosti koje sprovodimo i koje ćemo sprovoditi", rekao je Ljajić.

Komesar Ren je rekao da je od Ljajića "dobio vredne informacije" i predočio svoju ocenu da je u saradnji Beograda s Haškim sudom "čaša polupuna".

Sastancima u Briselu zadovoljni su i u Tužilaštvu za ratne zločine. Portparol tog tužilaštva Bruno Vekarić rekao je za B92 da je nakon izlaganja Vukčevića i Ljajića u Briselu - Srbija bliža parafiranju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom nego što je bila pre dva dana. Da su Ljajić i Vukčević izneli neke nove detalje smatra i njihov domaćin u Briselu, poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin, koji je rekao da su u njihovim izlaganjima pomenuti koraci koje Beograd namerava da učini narednih dana i nedelja, a koji će "sigurno odjeknuti u srpskoj i široj javnosti".

Međutim, u izjavi za B92 Kacin nije želeo da detaljnije govori o kakvim akcijama je reč.

"Na konkretna pitanja u vezi onoga što je u nadležnosti vaših organa ja neću i ne smem odgovarati. Ja mislim da je to pitanje koje morate uputiti gospodinu Ljajiću i gospodinu Vukčeviću, ali ja mislim da će vas oni o svakom sledećem koraku i informisati. Ono što sam ja samim tim hteo reći je da razumemo i cenimo sve ono što je grupa posetilaca rekla o pobljšanju saradnje i o dosadašnjoj saradnji", rekao je Kacin.

Petrović: Temeljna reforma pravosuđa

U Briselu boravi i ministar pravde Dušan Petrović, koji je posle susreta sa evropskim komesarom za pravosuđe i bezbednost Frankom Fratinijem i direktorom za zapadni Balkan Pjerom Mirelom rekao da će srpsko pravosuđe, pokrenutom temeljnom reformom, postati efikasno, pošteno i nezavisno, što znači da neće biti zastarelih predmeta i da će biti suzbijan kriminalitet.

Petrović je u Briselu pružio uveravanja čelnicima Evropske komisije da vlasti i sve nadležne službe u Srbiji čine sve da se reši problem saradnje s Haškim sudom. Petrović je, međutim, naglasio da postoji opasnost da razvoj u Srbiji ne krene pravim putem ako se taj napor ne vrednuje i ne oceni na adekvatan način.

Tadić: Dobre i ohrabrujuće vesti

Glavne teme jučerašnjeg razgovora predsednika Srbije Borisa Tadića i Olija Rena u Beču bile su Kosovo i evropske integracije. Do sastanka je došlo na Tadićevu inicijativu, a posle jučerašnjih zaključaka Saveta ministara EU u Luksemburgu o parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju i izveštaja haške tužiteljke Karle del Ponte.

Tadić je posle sastanka izjavio da je dobio pojašnjenje i da ima dobre i ohrabrujuće vesti, odnosno da bi Srbija, ako bi išla brzo, mogla do kraja 2008. da dobije status kandidata za članstvo u EU, što podrazumeva da i Srbija i EU učine sve u pravcu reformi i dobre volje da se okonča taj pregovarački proces.

Đelić: Službe bezbednosti da urade svoj deo posla

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da je saradnja s Hagom jedina prepreka integraciji Srbije u Evropsku uniju i da je na službama bezbednosti da urade svoj deo posla. "Sada je na službama bezbednosti da urade svoj deo posla, jer smo mi tehnički deo posla završili", rekao je Đelić za Blic.

On je uveren da će Vlada Srbije uskoro uraditi sve što je potrebno da bi Srbija dobila pozitivnu ocenu Tribunala. Na pitanje da li to znači izručenje nekog od četiri preostala haška optuženika, Đelić je odgovorio da je "na službama da intenziviraju svoj posao". "Mnogima ta odluka izgleda nepravično, ali šta je tu je, to je realnost koju moramo da prihvatimo", kaže Đelić.

Božidar Đelić je izjavio i tokom posete Francuskoj da se nada da će Beograd obezbediti kontraargumente na tvrdnje glavne tužiteljke Haškog tribunala o nedovoljnoj saradnji sa tim sudom.
Đelić, koji je svoju višednevnu posetu Francuskoj nastavio razgovorom sa predstavnicima francuskih firmi koje su zainteresovane za ulaganje u Srbiju, izjavio je da je "važno da Srbija ostane na evropskom putu", bez obzira na odlaganje parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Šta je tu je", rekao je Đelić odgovarajući na pitanje o mogućim posledicama negativnog izveštaja Del Ponteove. "Srbija sada mora da odgovori na njene primedbe. Tačno je da nismo očekivali negativan izveštaj, ali bez obzira na sve, važno je da Srbija ostane na evropskom putu."

Kovačević: Nema Sporazuma bez Mladića u Hagu

Predsednik Spoljnopolitičkog saveta Živorad Kovačević ocenio je da će EU parafirati Sporazum o stabizilaciji i pridruženju sa Srbijom, ali ga neće potpisati dok Ratko Mladić ne bude izručen Haškom tribunalu.

"Prečesto je naša vlast odavala utisak da prvo zapostavlja hašku obavezu, a da onda, pod pritiskom, rešavanju tog pitanja daje određen zamah. U svakom slučaju, ne možemo sporiti činjenicu da Mladić još nije uhapšen i izručen Hagu", rekao je Kovačević za novosadski Dnevnik.

On je ocenio da činjenica da je Crna Gora već potpisala Sporazum sa EU jasno govori o tome koliko Srbija zaostaje na evropskom putu.

"Do potpisivanja Sporazuma Hrvatskoj je trebalo sedam meseci, a mi ni posle sedam godina ne možemo da kažemo kada će se to dogoditi", kaže Kovačević.

Sastanci Unapređenog stalnog dijaloga sa EU

Na sektorskim sastancima Unapređenog stalnog dijaloga između Republike Srbije i Evropske unije danas u Beogradu razmatraju se reforme u oblasti kretanja radnika, socijalne saradnje i razvoja ljudskih resursa, saopštila je Vladina Kancelarija za pridruživanje EU.

Razgovara se i o informacionom društvu, audiovizuelnoj saradnji i inovacijama i istraživanjima u toj oblasti.

Cilj sastanaka je, pre svega, razmena informacija o napretku reformi u ovim oblastima, pred godišnji izveštaj Evropske komisije, koji će biti objavljen početkom novembra.

Rezultati razgovora doprineće i zajedničkom identifikovanju prostora za buduću pomoć EU Srbiji i treba da ukažu na oblasti koje treba više obuhvatiti projektima koje finansira Unija, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: