Počela grejna sezona

U Srbiji je počela grejna sezona, a prema rečima nadležnih, uglavnom nema problema u grejanju.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 15.10.2007.

12:33

Default images

Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović izjavio je da je za toplane u Srbiji obezbeđeno 123.000 tona mazuta, a trenutno se potpisuju i ugovori za novu isporuku prirodnog gasa.

U Beogradskim elektranama kažu da su obezbeđene dovoljne količine gasa, ali da, zbog male propusne moći gasovoda u Mađarskoj, kada temperatura bude ispod nule, može doći i do nestašica.

Stojanović je naveo da je najjeftinije grejanje trenutno u Požarevcu - 23 dinara po kvadratnom metru, dok je najviša cena u Pećincima - 54,5 dinara po kvadratnom metru.

Međutim, toplana Fabrike kablova u Jagodini, iako je spremna za grejnu sezonu, korisnicima ne isporučuje grejanje pošto Srbijagasu nije plaćen dug od 160 miliona dinara za ranije utrošeni gas.
Jagodina još bez grejanja (Beta)
Direktor Toplane Tomislav Drobnjak rekao je agenciji Beta da se ovih dana očekuju pregovori sa Srbijagasom i da se nada da će biti nađeno rešenje kako bi oko 5.500 stanova, sve škole i vrtići u gradu dobili grejanje.

Prema njegovim rečima, u Jagodini se nadaju da će biti omogućeno odloženo izmirenje dugova pošto nije moguće toliki dug izmiriti odjednom.

Drobnjak ističe i da je veliki problem nerešeni status Toplane, čije izdvajanje iz Fabrike kablova i formiranje javnog preduzeća još nije završeno.

Dugovi su se nagomilavali proteklih godina usled disproporcije u ceni grejanja, koja je sada 42 dinara po kvadratu, ali i troškova rada Toplane.

I u Novom Sadu je počela grejna sezona, ali deo naselja Liman 3 i Liman 4 prvog dana nisu imali grejanje zbog kvara na sistemu prouzrokovanog curenjem, potvrđeno je agenciji Beta u Javnom komunalnom preduzeću "Novosadska toplana".

Prema rečima rukovodioca Centra za odnose sa javnošću Petra Bogunovića, u ovom delu grada su se pokazale slabe tačke, što je uobičajeno za prve dve nedelje grejne sezone.

Kvarovi su u međuvremenu otklonjeni i stanovnici Limana 3 i 4 vrlo brzo bi trebalo da dobiju grejanje i toplu vodu.

On tvrdi da je najveći problem u Novom Sadu što je na početku grejne sezone oko 70 stambenih zgrada, koje su prethodne dve godine bile na takozvanoj privremenoj isporuci toplotne energije, ostalo bez grejanja pošto investitirori nisu platili dugovanja za grejanje.

Bogunović je kazao da će oko 20 zgrada vrlo brzo dobiti grejanje jer su investitori u međuvremenu platili dugove, dok preostalih 50 neće dobiti toplotnu energiju sve dok investitori ne izmire svoje obaveze prema Novosadskoj toplani.

"Dešava se da stanovnici tih zgrada redovno izmiruju obaveze prema investitoru, ali nam oni kasnije ne plaćaju svoja dugovanja", naglasio je Bogunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: