Negativna ocena Del Ponteove

Još nema odluke o parafiranju SSP Srbije i EU, rekao Oli Ren, nakon negativne ocene Karle del Ponte o saradnji Srbije s Tribunalom.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 15.10.2007.

07:39

Default images

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je danas u Luksemburgu, neposredno pošto je izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte predstavljen Savetu ministara Evropske unije, da će o odluci o parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom moći da bude reči tek posle nove posete Del Ponteove Beogradu, krajem oktobra.

"Odluka o parafiranju će uzeti snažno u obzir izveštaj gospodje Del Ponte nakon njene nove posete Beogradu", predvidjene za 25. i 26. oktobar, izjavio je Ren, na zajedničkoj konferenciji za štampu s glavnom tužiteljkom Tribunala.

Evropski komesar je istakao da od Beograda očekuje "jačanje operacija pretrage za optuženicima i bolji pristup Tribunala arhivima".

On je dodao da je nužno da srpske vlasti ojačaju tu saradnju preduzimanjem "vidljivijih mera" i da je "čaša pre polu-puna nego polu-prazna" kad je u pitanju ta saradnja.

Evropski komesar je predočio da EU politika uslovljavanja pune saradnje s Haškim sudom deluje, jer su, umesto donedavnih 13, sada u bekstvu samo još četvorica haških optuženika.

"Mogu da potvrdim da je situacija danas mnogo bolja nego što je bila pre godinu dana, ali saradnja je još isuviše spora i nedovoljna", navela je Karla del Ponte u saopštenju Savetu ministara EU, koje je danas predstavljeno u Luksemburgu.

Del Ponteova je, takođe, navela da ne može da da pozitivnu ocenu o punoj saradnji Srbije sa Tribunalom sve dok ne bude uhapšen bivši vojni komandant bosanskih Srba Ratko Mladić, optužen za genocid nad Muslimanima u leto 1995. godine u Srebrenici.

Karla del Ponte je evropskim ministrima rekla da je "apsolutno uverena da srpska vlada raspolaže sredstvima i mogućnostima da pronađe i uhapsi odbegle" haške optuženike.

Prema njenoj oceni, "glavna prepreka je u tome da se ta mogućnost pretvori u opipljive rezultate".

"Prema tome, ja ne mogu da dam pozitivnu ocenu o punoj saradnji (Srbije) sve dok Ratko Mladić ne bude uhapšen i prebačen u Hag", rekla je tužiteljka.

Evropska komisija se snažno zalaže za ubrzavanje postupka u sklapanju Sporazuma, s tim da do njegovog potpisivanja Srbija pruži dokaze da je uspostavila punu saradnju s Tribunalom.

O saradnji Srbije s Hagom sutra će u Briselu sa evropskim zvaničnicima razgovarati i koordinatori za sprovođenje Akcionog plana za završetak saradnje sa Haškim tribunalom Rasim Ljaljić i Vladimir Vukčević.

Inače, Crna Gora je danas potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Pokar: Srbija propustila da uhapsi Mladića

Predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar izjavio je danas pred Generalnom skupštinom UN da su vlasti Srbije u proteklih godinu dana propustile da pronađu i uhapse generala Ratka Mladića, nasuprot brojnim uveravanjima da će to učiniti.

"Vlasti Srbije ponovo su zakazale u pronalaženju i hapšenju Mladića, uprkos brojnim uveravanjima. Što se tiče Radovana Karadžića, izgleda da niko ne preuzima odgovornost za njegov nestanak sa radarskih ekrana nadležnih službi", ocenio je Pokar.

Predsednik Tribunala naznačio je da je u periodu od avgusta prošle 2006. do jula ove godine, koji pokriva njegov izveštaj, "saradnja Beograda bila komplikovana".

Saradnja se ozbiljno pogoršala od oktobra 2006. do marta ove godine, a zatim je vidno popravljena hapšenjima generala Zdravka Tolimira i Vlastimira Đorđevića u maju i junu, posle formiranja nove Vlade Srbije, konstatovao je Pokar, podvlačeći, međutim, da "saradnja nikada nije bila potpuna i stalna".

"Na žalost, nije bilo napretka u vezi sa Mladićem i Karadžićem", naglasio je predsednik Haškog tribunala.

Pokar je kao pozitivne istakao napore šefa Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasima Ljajića u dostavljanju dokumenata sudu, kao i plodonosnu saradnju sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Predsednik Tribunala primećuje i napredak u saradnji vlasti Republike Srpske na "operativnom nivou", odnosno u suzbijanju mreža koje podržavaju najtraženije begunce, kao i pri hapšenju generala Tolimira.

On je, međutim, naznačio da ni u RS nije bilo napretka ka pronalaženju Radovana Karadžića.

Saradnju vlasti Crne Gore, Pokar je nazvao dobrom, navodeći da su one efikasnost i posvećenost pokazale pri hapšenju generala Vlastimira Đorđevića u Budvi.

U osvrtu na saradnju međunarodnih organizacija prisutnih na teritoriji bivše Jugoslavije, predsednik haškog suda je ukazao da su "razlog za zabrinutost stalni problemi povezani sa zaštitom svedoka (na Kosovu) u postupku protiv Ramuša Haradinaja".

On je predočio i da Tužilaštvo Tribunala uživa punu podršku visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, kao i da je glavna tužiteljka Karla del Ponte više puta dobila uveravanja da će NATO i EUFOR nastaviti da joj pružaju pomoć.

"Međunarodne snage su, zajedno sa lokalnim vlastima, sprovele više potraga i operacija koje su bile usmerene na prekidanje mreža za podršku beguncima", primetio je Pokar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: