"Brisel spreman za parafiranje SSP"

Šef tima EU u pregovorima sa Srbijom Pjer Mirel kaže da će Brisel krajem oktobra biti spreman za parafiranje tog sporazuma.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 14.10.2007.

15:15

Default images

Mirek je rekao da se nada da će izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala biti dobar po Srbiju, kao i krajnja ocena evropskog komesara Olija Rena. "Srbija će ići brže ka EU zbog svojih kapaciteta i sposobnosti, a ne zbog popusta ili prečica, kojih neće biti", rekao je Mirel za Večernje novosti.

On je kazao da je Briselu potrebno još dve-tri sedmice da završi tehnički deo posla u Savetu Evrope kako bi Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju bio spreman za parafiranje krajem oktobra.

Na pitanje da li će EU moći da suspenduje SSP zbog nesaradnje Srbije sa Hagom, Mirel je odgovorio da u EU o tome nisu diskutovali.

"Verujemo da je SSP izraz međusobnog poverenja i da će Srbija poštovati sporazum, kao i da će ga primeniti. Verujem da će Srbija, kao ozbiljna država, poštovati ono što je potpisala i na šta se obavezala", rekao je on.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte podneće u ponedeljak šefovima diplomatija zemalja EU, na njihovom sastanku u Luksemburgu, izveštaj o saradnji Srbije sa tim sudom, od čega će zavisiti parafiranje SSP,

"Nadamo se da će izveštaj Karle del Ponte, u ponedeljak, biti dobar po Srbiju, a zatim i krajnja ocena komesara Olija Rena, koji donosi konačnu odluku", rekao je Mirel.

Pokar sutra pred Generalnom skupštinom UN

Predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar obavestiće sutra u Njujorku članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da je u prvim mesecima posle formiranja nove vlade u Srbiji, saradnja zvaničnog Beograda se tim sudom "značajno poboljšana".

Međutim, u opširnom izveštaju italijanski sudija Pokar je ocenio kako je saradnja sa Beogradom bila komplikovana: Kooperacija je bila značajno pogoršana od oktobra 2006. do marta 2007, da bi se tokom maja i juna značajno poboljšala, posle formiranja nove vlade".

On je ponovio da su zvaničnici vlasti u Beogradu preuzeli ozbiljne obaveze, isporučili tražene dokumente i uhapsili dve osobe optužene za ratne zločine.

"Na žalost, nikakav napredak nije ostvaren u vezi sa bivšim predsednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem i zapovednikom Vojske RS Ratkom Mladićem", navodi se u izveštaju.

"Vlasti u Srbiji su još jednom propustile da lociraju i uhapse Mladića, uprkos mnogobrojnim uveravanjima da će se to dogoditi. Što se tiče Karadžića, čini se da niko ne preuzima odgovornost zbog njegovog nestanka sa radarskih ekrana relevantnih službi", naveo je Pokar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: