Đelić: Telekom prvi na berzi

Božidar Đelić kaže da bi Telekom mogao da bude prvo javno ili državno preduzeće čije će se akcije pojaviti na Beogradskoj berzi.

Izvor: B92

Nedelja, 14.10.2007.

12:00

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije rekao da je za izlazak javnih preduzeća na berzu potrebno usvojiti zakone o vlasničkoj transformaciji tih preduzeća, o besplatnoj podeli akcija građanima, kao i izmene Zakona o hartijama od vrednosti.

Posle usvajanja tih zakona steći će se uslovi za izlazak akcija javnih preuzeća na berzu, rekao je Đelić, ali nije mogao da precizira kada će se to desiti.

Stručnjaci Beogradske berze ocenjuju da, ukoliko se javna preduzeća na pojave na toj berzi, domaći investitori neće imati dovoljno kvalitetnih hartija u koje mogu da ulažu, pa će tražiti mogućnosti za ulaganja u drugim državama.

Javna preduzeća, kao što su Naftna industrija Srbije, Telekom, Elektroprivreda Srbije, Aerodrom 'Nikola Tesla" predstavljaju osnovu na kojoj treba graditi tržište kapitala, jer su to kompanije za koje su institucionalni investitori najviše zainteresovani, rečeno je na Beogradskoj berzi.

Prema rečima stručnjaka, glavni cilj je završetak privatizacije preduzeća sa društvenim kapitalom u najkraćem mogućem roku, a strategijom privrednog razvoja planirano je da se u što kraćem roku, pored zakonskih, obezbede i tržišni uslovi za privatizaciju preduzeća sa državnim kapitalom.

Beogradska berza ne može uticati na donošenje odluka o načinu privatizacije, pa tako ni davati procene odnosno prognoze da li će i kada koja kompanija biti na Berzi.

Uključenje pomenutih kompanija na berzu imalo bi veliki uticaj i na razvoj novih finansijskih institucija u Srbiji, kao i na nastanak novih profesija, smatraju stručnjaci Berze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: