Koštunica protiv izbora u 2007.

DSS na VIII skupštini stranke izabrao predsednika i potpredsednike, usvojen novi program po kojem je DSS protiv pristupanja NATO.

Izvor: Beta

Nedelja, 14.10.2007.

10:57

Default images

Ponovo izabrani predsednik DSS-a Vojislav Koštunica je u svom govoru stranačkim delegatima rekao da Srbija mora da usredsredi svu svoju snagu i aktivira sve svoje potencijale kako bi obezbedila što normalniji život Srba na Kosovu i poništila eventualno jednostrano proglašenu nezavisnost.

"Upravo na tome se zasniva naš stav da ne treba u decembru održavati izbore. U Ustavnom zakonu jasno piše da rok za raspisivanje izbora nije 10. decembar, već da je taj rok vezan za 31. decembar ove godine", rekao je Koštunica.

Premijer Srbije rekao je da će u svakom slučaju DSS, kao izrazito legalistička stranka, insistirati na poštovanju Ustavnog zakona, ili će se, ako se to pokaže neophodnim, zalagati za njegovu izmenu. On je kazao uverenje da Srbija, zbog zaštite sopstvenih nacionalnih i državnih interesa, treba da vodi nezavisnu politiku koja pruža široke mogućnosti saradnje sa svim zemljama.

Koštunica je rekao da DSS podržava pristupanje Srbije programu Partnerstvo za mir, ali da je istovremeno protiv pristupanja Srbije NATO paktu.

On je kazao da ova skupština ima poseban značaj za DSS, jer treba da utvrdi novi Program i statut, odnosno buduću politiku DSS, ističući da ja DSS osnovana zarad očuvanja interesa i napretka srpskog naroda, Srbije i njenih građana.

"Dosledno i principijelno, od svog osnivanja do danas vodili smo politiku istinskog patriotizma i demokratskog preobražaja društva. Čvrsto smo uvereni da ključna pretpostavka i za pravi patriotizam i za potpun demokratski preobražaj društva jeste ekonomski napredak zemlje", naglasio je on.

Koštunica je rekao da je uveren da će Srbija u privrednom pogledu može postati vodeća zemlja regiona, a preduslov za to je, kako je ocenio, razvoj infrastrukture i energetskog sektora.

"Za razvoj Srbije poseban i odlučujući značaj ima energetika i najveća investiciona ulaganja očekuju se upravo u ovoj oblasti. Zbog toga Srbija ima najveći interes da ostvari stratešku saradnju s Rusijom, odnosno s Gazpromom, kako bi postala vodeća zemlja u regionu u oblasti energetike", istakao je Koštunica.

Kao važan programski cilj Vlade Srbije Koštunica je naveo evropske integracije ocenivši da postoji opšta ocena o "veoma uspešnom radu na ostvarivanju tog cilja".

"Sada očekujemo odluku EU o parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", istakao je on, navodeći da su usvojeni Akcioni planovi za implementaciju Evropskog partnerstva i za usklađivanje propisa sa propisima Evropske unije važan doprinos Vlade procesu evropskih integracija Srbije.

Takođe, kako je rekao Koštunica, Vlada Srbije je opredeljena da se odlučno i čvrsto nastavi borba protiv organizovanog kriminala i svih vidova korupcije.

"U ovom trenutku za Srbiju je posebno važna borba protiv narko-mafije", rekao je Koštunica, ukazujući da je policija samo u mandatu nove Vlade otkrila tri organizovane kriminalne grupe, presekla više kanala za krijumčarenje droge i zaplenila nekoliko stotina kilograma raznih vrsta droga.

Koalicioni partneri o izborima

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Srbije Nada Kolundžija izjavila je da se sa odlukom o raspisivanju izbora može sačekati do 10. decembra, ukoliko to podrazumeva paralelne aktivnosti vezane za raspisivanje i održavanje izbora.

Kolundžija je, komentarišući Koštuničinu izjavu, rekla da bi u tom slučaju izbori bili održani u martu i ponovila da do decembra mora biti urađeno sve što je potrebno za njihovo raspisivanje.

"U tom slučaju bio bi ispoštovan i Ustavni zakon i sačekali bismo rezultate o Kosovu i Metohiji", rekla je Kolundžija.

Stranka G17 plus očekuje dogovor koalicionih partnera na vlasti u Srbiji o datumu raspisivanja i održavanja izbora kako je to propisano Ustavnim zakonom, izjavio je danas šef Informativne službe te stranke Nikola Papak.

"Volja postoji, samo još da sa reči pređemo na delo", rekao je Papak agenciji Tanjug. On je izrazio nezadovoljstvo što se u javnosti već dva meseca vodi polemika o raspisivanju izbora, jer to, kako je ocenio, nije najvažnije pitanje za građane Srbije.

"Umesto da polemišemo o tome kako da povećamo zaposlenost, privučemo strane investiciije i stvorimo više šanse za mlade, koalicija i javnost se bave izborima", rekao je Papak i dodao da je prvo pitanje u Srbiji zašto su reforme usporene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: