Druga runda direktnih pregovora

U Briselu je završena druga runda direktnih pregovora delegacija Beograda i Prištine o rešavanju statusa Kosova.

Izvor: B92

Nedelja, 14.10.2007.

10:05

Default images

Izvori EU preneli su Tanjugu da je rasprava o srpskom predlogu suštinske automonije za Kosovo bila razlog produžetka pregovora, u koje se, u jednom delu, uključio i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana. On je izjavio da današnji pregovori nisu poslednja faza i da je prerano govoriti o ishodu pregovora, ali i da su pregovarači maksimalno angažovani na pronalaženju rešenja:

"Proveo sam neko vreme sa njima i u ime EU sam ih ohrabrio da nastave dalje i video sam osmehe koje nisam video dugo vremena. Znate i da se 17. novembra u Prištini održavaju izbori, i oni mogu malo zakomplikovati situaciju. Ali verujem da će to biti prevaziđeno, kako ne bi stvarali probleme radi nastavka dijaloga i razgovora", rekao je Solana.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je večeras da su današnji razgovori delegacija Beograda i Prištine u Briselu bili prvi pravi pregovori dve strane i, uz ocenu da se radi o dobrom početku, potvrdio da će nova runda pregovora biti održana 22. oktobra u Beču.

O predlogu Prištine o dobrosusedskim odnosima Srbije i Kosova, kao dve nezavisne države, nismo mogli da razgovaramo, jer smo danas razgovarali o statusu Kosova, izjavio je Jeremić.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić je večeras rekao da bi pregovori bili "mnogo lakši i opušteniji kada ne bi bilo rokova".

"Obećanja o tome šta će se desiti posle 10. decembra, odnosno najave jednostranog proglašsenja nezavisnosti, jako otežavaju proces pregovora. Bez tih negativnih efekata u dužem periodu i uz poosredovanje 'trojke' mogli bi da postignemo zajednički rezultat sa Prištinom", kazao je Samardzić.

Čelnici kosovskih Albanaca su, s druge strane, nakon sastanka rekli da će posle 10. decembra biti proglašena nezavisnost Kosova, a kosovski predsednik Fatmir Sejdiju je rekao da u potpunosti odbacuje predloge Beograda, jer je to, kako je rekao, protiv volje građana Kosova.

Sejdiju je naglasio "da Kosovo ne može biti talac neprestanog produžavajna pregovora".

Kosovski predsednik je dodao da su izjave Beograda prevaziđene jer su slične onome što je govrio Milošević. Član pregovaračkog tima, i lider Reformističke partije ORA Veton Suroi ocenio je da postoji protivrečnost u predlogu Beograda za davanje autonomije Kosovu, jer kako je rekao, Beograd nudi da Kosovo vlada samim sobom a istovremeno Kosovu nudi autnomiju.

"Trojka", koju čine predstavnici EU, SAD i Rusije Volfgang Išinger, Frenk Vizner i Aleksandar Bocan-Harčenko, je posle sastanka saopštila da namerava da nastavi jak i dinamičan proces kako bi pomogla stranama da "identifikuju zajedničke osnove" koje mogu voditi ka dogovoru o statusu Kosova.

"Trojka" je u saopštenju najavila da će sledeći sastanak sa pregovaračkim timovima biti održan u Beču 22. oktobra, posle čega će biti inteziviran program narednih sastanaka.

"Trojka" se večeras i odvojeno sastala sa Beogradskim i Prištinskim pregovaračkim timovima. Kako je renije najavljeno, na tim odvojenim sastancima trebalo je da se razgovara o stavovima svake strane i utvrde dalje aktivnosti u okviru pregovora o statusu Kosova.

Beogradsku delegaciju, za razliku od pregovora u Njujorku kada su bili prisutni predsednik države Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica, predvode šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, dok je prištinska i dalje na najvišem nivou, sa predsednikom i premijerom Kosova, Fatmirom Sejdiuom i Agimom Čekuom.

Išinger: Postoje ohrabrujući elementi

Današnjim pregovorima delegacija Beograda i Prištine u Briselu i idućeg vikenda u Beču počinje nova faza direktnih pregovora i pregovaračka trojka Kontakt-grupe će podstaći dve strane da idu dalje napred na temelju dosad utvrđenih ohrabrujućih elemenata, rekao je predstavnik EU u "trojci" Volfang Išinger.

Uoči sastanka "trojke" koja će pripremiti popodnevni susret delegacija Beograda i Prištine, Išinger je u Briselu pojasnio da postoje ohrabrujući elementi u pregovorima, ali da "to svakako nije dovoljno".

"Nije stvar u tome da dve strane ubede mene, već da uvere jedna drugu", rekao Išinger. "Ne mogu da predvidim da li će to danas doneti i elemente poboljšanja i iznedriti više mogućnosti za kompromis", kazao je on.

Išinger je još rekao da je ovih dana imao veoma dobar susret sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom i dodao da je "ohrabrujuće zajedničko delovanje EU, SAD i Rusije u 'trojci'".

Na pitanje da li "trojka" planira održavanje neke konferencije, Išinger je rekao da je dobijao razne predloge "na ivici smešnih" dodajući da su "neograničene mogućnosti za nerazumevanje".

"Ponavljam da 'trojka' misli da treba da bude više sastanaka ako se ispostavi da je to korisno, a to jedino znači da može doći do susreta koji bi trajao više pod jednog dana", rekao je Išinger.

Rekao je da je čak bilo i "smešnih tvrdnji" po kojima će "trojka" nametnuti svoje rešenje, a njen zadatak je jedino da posreduje i napravi izveštaj koji će podneti generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija.

"Rat je siguran način da se izgubi Kosovo"

Boris Tadiæ (Beta)
Predsednik Srbije Boris Tadić upozorio je da bi rat bio siguran način da se izgubi Kosovo, jer bi zemlja u novom ratu sa međunarodnom zajednicom bila poražena.

"Hoću da izbegnemo svaki rat. Insistirajući na integritetu, mi se ponašamo kao svaka normalna evropska zemlja. Rat nikom ne donosi dobro", rekao je Tadić u intervjuu magazinu Odbrana.

"Nalazimo se na kraju jednog istorijskog procesa. On ima svoju tešku dimenziju za naš narod. Pregovarati o integritetu sopstvene zemlje je čak i istorijski neshvatljivo. Kao predsednik postavljen sam u tu situaciju, integritet branim Ustavom, što je moja obaveza i što ću raditi do poslednjeg trenutka sa punom verom da ćemo ga i očuvati", rekao je Tadić.

On smatra da zbog činjenice da joj je otežan međunarodni položaj sa koga pregovara o budućem statusu Kosova, Srbija nema idealan položaj u međunarodnoj zajednici i zato su joj potrebni novi impulsi i nova snaga, a to nisu samo nove ideje o pregovaračkom procesu, već nešto što poboljšava međunarodni kredibilitet i položaj.

"Neposredna prošlost ostavila nam je dodatne probleme koje moramo da rešimo, međunarodni položaj Srbije je izuzetno težak. On je posledica devedesetih godina prošlog veka i mnogobrojnih grešaka koje su na međunarodnom planu činjene. A te greške su opet posledica još brojnijih, kompleksnih grešaka učinjenih na unutrašnjem političkom planu", rekao je srpski predsednik.

Predsednik srpske vlade Vojislav Koštunica, govoreći na skupštini Demokratske stranke Srbije čiji je predsednik, rekao je da Kosovo nikada neće biti nezavisna država "bez obzira kakvim pritiscima, uslovljavanjima i pretnjama Srbija bila izložena."

"Kosovo bi moglo biti nezavisna država samo ako bi to priznala Srbija, ili ukoliko bi Savet bezbednosti prekršio Povelju UN. Ceo svet dobro zna da niti će Srbija priznati nezavisnost Kosova, niti će SB prekršiti Povelju UN. A to znači i da Kosovo neće biti nezavisna država i da Kosovo nikada neće biti država članica UN", rekao je Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: