Postupak protiv Velimira Ilića

Republički Odbor za rešavanje sukoba interesa pokrenuo postupak protiv Velimira Ilića zbog gradnje privatne klinike.

Izvor: B92

Petak, 12.10.2007.

15:06

Default images

Sumnja se da je ministar za infrastrukturu prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa, a Odbor je, povodom informacija da Ilić gradi privatnu kliniku u selu Kačulice kod Čačka bez potrebnih dozvola, tražio i dobio podatke o tom predmetu od Uprave za urbanizam, izgradnju, stambene i komunalne poslove i Uprave Opštine Čačak za inspekcijski nadzor.

Odbor za rešavanje sukoba interesa istražuje da li je ministar za infrstrukturu prekršio zakon gradeći kardiovaskularnu bolnicu u selu Kačulice kod Čačka. Odbor takođe proverava zašto Ilićeve izjave o visini njegovih mesečnih prihoda nisu u saglasnosti s podacima koje je dostavio Odboru, potvrdio je za B92 predsednik Odbora Milovan Dedijer.



Iako je utvrđeno da je Ilić nezakonito i bez dozvola počeo da gradi kliniku, ministar tvrdi da je objekat legalan i da će "samo zbog medijske hajke" obustaviti gradnju klinike.

Posle višemesečnog pritiska javnosti, nadležni su počeli da istražuju okolnosti pod kojima ministar gradi kardiovaskulrnu bolnicu od 3.000 kvadrata na svom imanju u Kačulicama kod Čačka. U Odboru za rešavanje sukoba interesa kažu da je ministar nezakonito počeo da gradi kliniku.

"Utvrdili smo da je Ilić počeo gradnju kliničkog centra u selu Kačulica kod Čačka, na svojoj parceli, kako piše u pribavljenom izveštaju, bez blagovremeno pribavljene građevinske dozvole i urbanističkih uslova.", kaže Dedijer.

"Počinjanje gradnje bez prethodno pribavljenih uslova je krivično delo. Ako bi se utvrdilo da je Ilić povredio odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa, za šta postoji osnovana sumnja, sada, u ovoj fazi postupka, Odbor bi mogao da mu izrekne javnu meru preporuke podnošenja ostavke", kaže Dedijer.

Velimira Ilića ne brine interesovanje nadležnih za njegovu bolnicu. On tvrdi da zakon nije prekršio jer je "platio sve dozvole", ali je ipak poručio da će kliniku prestati da gradi, i to samo zbog medijske hajke kojoj je izložen.

"Naravno, kada je počela vaša hajka, i ostalih, ja sam odlučio da to više ne radim. I mesecima sam to isključio, ozidano, pokriveno i ostavljeno. Možda nekad u neka bolja vremena...", rekao je danas Ilić obraćajući se novinarki B92.

I evo, budite srećni što sam ja to prestao da radim, mogu i vama da poklonim ako vam treba prostora za neki istureni studio. Vrlo rado ću vam pokloniti, evo, zvanično", rekao joj je on.

"I nemojte da se sekirate, samo me saslušajte. Mnogo ste mi bili simpatični u svemu tome, i oko koncesije i oko svega. Hvala vam na saradnji i ponavljam, to više ne radim. To stoji, ako vam treba, mogu vam dati besplatno, da koristite koliko god hoćete", odgovorio je Ilić novinarki B92.

Iz Odbora za sprečavanje sukoba interesa poručuju da istražuju još neke podatke u vezi sa Ilićem. Kako je rečeno, ispituje se ko je zapravo investitor klinike u Kačulicama jer u opštinskim knjigama piše da je ministar jedini investitor, a Ilić je izjavljivao da je više ljudi u Kačulicama uložilo novac u kliniku. Istražuju se i Ilićevi mesečni prihodi.

"Ilić je u sredstvima informisanja izneo podatak da ima mesečne prihode od izdavanja nepokretnosti u zakup od oko 6.000 evra, a taj podatak mi nemamo u njegovom izveštaju. Ako izdaje nekretnine i ima zakupninu, on je bio dužan, u smislu člana 13, stav 1. zakona, da prijavi Odboru taj prihod", kaže Dedijer.

Prema Zakonu, Iliću je ostavljeno 15 dana da se izjasni o tom slučaju, ali Odbor nastavlja da istražuje sve podatke do kojih je došao i od toga zavisi da li će slučaj biti obustavljen ili postoji osnov za izricanje mere ministru. Ako ima osnova, Odbor sve podatke može dostaviti i Tužilaštvu i sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: