Turska povukla ambasadora iz SAD

Ankara povukla ambasadora iz Vašingtona radi konsultacija, reagujući na odluku Kongresa da stradanje Jermena nazove genocidom.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 12.10.2007.

12:24

Default images

Ambasador Nabi Sensoj je otputovao u Tursku. Tamo će sa svojom vladom razmotriti dalje poteze vezane za odnose sa Amerikom. Turski zvaničnici su već zapretili zatvaranjem koridora za transport i snabdevanje Amerikanaca u Iraku, kao i zatvaranjem vazdušnog prostora za prelet vojnih aviona SAD.

"Uprkos našim upozorenjima američki kongres hoće grubu igru. Mi sada moramo da im pružimo tu grubu igru. Bilo je tvrdnji da Turska blefira, a vi pitajte Kanadu i Francusku da li mi blefiramo. Mi to ne radimo", rekao je Egmen Bagis, savetnik premijera Turske.

"Od kada je Francuska usvojila rezoluciju o genocidu nad Jermenima u donjem domu, ni jedan francuski vojni avion nije dobio dozvolu da uđe u turski vazdušni prostor", kaže on.

Savetnik premijera Redžepa Tajipa Erdogana ipak nije precizirao da li će Turska zatvoriti svoj vazdušni prostor jer kaže da nije ovlašćen za tako nešto.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan ocenio je da su odnosi zvaničnih Ankare i Vašingtona u opasnosti zbog američke rezolucije.

Govoreći o odnosima Turske sa Sjedinjenim Američkim Državama posle usvajanja rezolucije, premijer Erdogan je rekao: "Konopac puca tamo gde je najtanji." Erdogan nije obrazložio tu poslovicu, koja je izazvala aplauz prisutnih, preneo je Rojters.

SAD: Kako izgladiti odnose

Kako se kriza u Iraku pogoršava, kompletna američka administracija usmerena je na to da izgladi odnose sa Ankarom.

U pokušaju da bar malo ublaži tenzije u odnosima s Turskom, američka državna sekretarka Kondoliza Rajs danas bi trebalo da obavi niz telefonskih razgovora s najvišim zvaničnicima vlade u Ankari, saopštio je Stejt department.

"Ova rezolucija nije pravi odgovor na masovna ubistva u istoriji, a njeno usvajanje naškodiće našem ključnom savezniku u NATO-u u globalnom ratu protiv terora", rekao je Džordž Buš, predsednik SAD.

On se protivi rezoluciji koju su izglasali poslanici demokarata, koji imaju većinu u Kongresu.

Zaoštravanje odnosa sa Vašingtonom izvelo je antiameričke demonstrante u Turskoj na ulice. Oni traže izvinjenje od Vašingtona. Ova situacija pogoduje jačanju islamista u Republici Turskoj.

Sa druge strane, zategnuti su i odnosi sa Evropskom unijom posle posete predsednika Jermenije toj zemlji.

"Naša pozicija je jasna. Mi pozdravljamo američku rezoluciju. Mi očekujemo dalji razvoj i njeno usvajanje pred svim domovima kongresa. To je proces koji će dovesti do američkog priznanja genocida nad Jermenima", rekao je Robert Koharian, predsednik Jermenije.

Jermenske vlasti navode da je u genocidu u Otomanskoj imperiji, tokom Prvog svetskog rata, ubijeno više od milion i po ljudi, dok Turska ocenjuje da je broj žrtava peruveličan i priznaje smrt između 250.000 i 300.000 Jermena.

Kako je najavljeno, rezolucija bi trebalo da se sredinom novembra nađe pred poslanicima Predstavničkog doma. Gotovo istovetan nacrt rezolucije biće podnet na razmatranje i u Senatu.

Obe rezolucije su, međutim, isključivo simboličnog karaktera i ne zahtevaju odobrenje predsednika SAD, koji se još ranije izjasnio protiv rezolucije, koja će, kako je rekao, naškoditi odnosima Turske i Vašingtona. Turska je, inače, najvažniji američki saveznik u borbi protiv terorizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: